2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Milliós támogatások lakásfelújításra: így pályázhatszForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-02-12 16:48:58
Folytatódik a Klímabarát Otthon Program 948 db pályázat támogatásáról döntött eddig a Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca, összesen 15,2 milliárd forint értékben.

A lakóközösségek által elnyert támogatás több tízezer ember életminõségét javítja és számláit csökkenti, valamint évi 34 ezer tonnával mérsékli a szén-dioxid kibocsátást.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy XV. kerületi, frissen felújított panelháznál tartott sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: a Klímabarát Otthon Program folytatásaként most a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésû energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni, az elnyerhetõ támogatás akár 60 százalékos is lehet.


A miniszter szerint soha még ennyi pénz nem állt rendelkezésre klímavédelmi célokra hazánkban, mint amit most zöldítésre költhetünk a szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételbõl. Magyarország elsõ lakossági klímavédelmi programja pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott éghajlatvédelmi eszköz: az épületekhez kapcsolódó üvegházhatású gázok adják ugyanis a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát.

A komplex felújításokkal egy-egy panelház energia költségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként - a felújítások fajtájától függõen - akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák. A támogatási szerzõdéskötések megkötése és a további pályázatok elbírálása folyamatos.

A klímabarát panelpályázaton támogatható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményezõ felújítása vagy cseréje; homlokzatok és födémek hõszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerûsítése és felújítása; a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hõvédelmének javítása, valamint a lodzsák beüvegezése.

A Klímabarát Otthon Program folytatódik: idén már a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésû energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni október végéig. A tárca a programtól további jó hatásfokú, mérhetõ szén-dioxid kibocsátás csökkentést vár.

Támogatás nyerhetõ el a nyílászárók energia-megtakarítást eredményezõ felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hõszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hõvédelmének javítására, hõvisszanyerõs szellõzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvetõ szerkezetek beépítésére, fûtéskorszerûsítésre és használati melegvízellátás-korszerûsítésre.

Támogatható továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal elõállított hõenergia- vagy villamosenergia-termelõ kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésû kazánok, geotermikus hõszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésû, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A tárca elsõsorban a komplex jellegû felújításokat kívánja ösztönözni: a támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll. Amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a "C" feletti energetikai kategóriát, a 30%-os alaptámogatás mellett 10-30%-os KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, így akár 60%-os támogatás is elnyerhetõ. Új építésû házak esetében a támogatás területarányos, 25 ezer Ft / m2.

Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 540 ezer - 1,47 millió forint. A KlímaBónusz támogatás mértéke az elért energetikai kategóriától függõen 10-30%, maximum 200 ezer - 1 millió Ft lehet. Így komplex felújítás esetén hagyományos épületek esetében összesen 4,2 millió forint, új építésûnél pedig akár 3,25 millió forint támogatást is elnyerhetõ.

A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A pályázatokat az Energia Központ Nonprofit Kft-hez kell benyújtani.

A Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram részletes pályázati felhívása, útmutatója és adatlapja letölthetõ a KVVM honlapjáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!