2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Magához tért végre az építőiparForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-18 15:16:24
Címkék: Bihari hírek
Januárban az építőipari termelése 18,5 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ez jelentős fordulatnak számít a tavalyi kétszámjegyű csökkenés után.

A mostani emelkedés jelentős fordulatnak számít, mert egy évvel korábban még 21,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés a 2015 januári adatokhoz képest.
A megkötött új szerződések értéke januárban 211,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az épületeknél
több szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, raktár- és kereskedelmi épületek építésére, és sok nagy értékű szerződést kötöttek gyorsforgalmi utak építésére.

 

Elemzők szerint kedvező fordulat következett be az építőiparban a januári 18,5 százalékos éves bővüléssel, és optimizmusra ad okot, hogy jelentősen nőtt a hó végi szerződésállomány is. A szakértők szerint elsősorban az öt százalékos áfakulcs jövője és a munkaerőhiány határozza meg a szektor jövőbeli teljesítményét.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint jelentős fordulat történt az ágazatban, és ma már csak a növekedés mértéke a kérdés, amit befolyásolhat az is, hogy az építőiparban lesz-e elegendő munkaerő a fejlesztésekhez.

A közgazdász kiemelte, hogy a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 32,8 százalékos volt a bővülés, az egyéb építmények pedig minimális, három százalékos csökkenés volt. Derűlátásra ad okot, hogy a hó végi szerződésállomány jelentős mértékben gyarapodott.

 

A tavalyi szerződésállományok alapján számítani lehetett arra is, hogy a lakásépítéseket is felölelő épületépítési alágazatban jelentős mértékű lesz a növekedés - értékelte a KSH friss adatait Balogh László. Elmondta azt is, hogy élénknek mondható a lakásépítési kedv elsősorban Budapesten és a nyugati országrészben.
Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis február végén az országban folyamatban lévő társasház-fejlesztések 44 százaléka a fővárosra koncentrálódott, jelentős, 15 százalékos volt még Győr-Moson-Sopron megye részesedése.

Ezek a fejlesztések pedig több mint 10 ezer új lakás építését vetítik előre. Balogh László utalt arra, hogy a múlt évben 2016-ban 31 559 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 2,5-szeres növekedés jelent a 2015-ös adatokhoz képest, ez pedig szintén azt mutatja, hogy jelentősen bővülhet az új lakások kínálata az idén és a következő egy-két évben.

Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója kommentárjában kiemelte: a lakáspiac idei történéseit főként az átmeneti időtartamra bevezetett 5 százalékos áfakulcs jövője körüli bizonytalanságok és az építőipari kapacitások szűkössége határozza meg.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!