2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Félezer milliárd adóhiány – itt a nagy adósok feketelistájaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-18 20:05:27
Címkék: Bihari hírek
Az országban a legnagyobb adós egy Práter utcai lakásba bejegyzett cég: több mint 3,9 milliárd forint adóhiánya van, amire csaknem 8,5 milliárd forint rakódik rá a kamatok és a büntetések miatt.  Az elmúlt évben 627 cégnév szerepelt a nagy adóhiánnyal rendelkező cégek listáján, ez 120-szal több, mint 2015-ben.

A cégek felénél, illetve a magánszemélyek 75 százalékánál állapítottak meg adóhiányt tavaly az adóhatóság ellenőrzései.

Összesen 576 milliárd forintnyira rúg ez az adóhiány,
- ebből a cégek 539 milliárd forinttal, a magánszemélyek 37 milliárd forinttal tartoztak az államnak – tájékoztat a Feketelista.hu, amely a legnagyobb adótartozással rendelkező cégek 100-as listáját is közzétette. Olyan cégekről van szó, amelyek adótartozása 180 napnál régebbi, és meghaladja a 100 millió forintot.
- 627 cégnév szerepelt a nagy adóhiánnyal „sáros" cégek listáján, míg 2015-ben 507,
összesen 79,6 milliárd forint adóhiányt mutatott ki a száz legeladósodottabb társaságról készített statisztika,
- erre összesen 90,9 milliárd forint bírság és késedelmi pótlék rakódott rá.
- 93 korlátolt felelősségű társaság (kft.) a nagy adósok listáját vezető száz cég közül, kettő pedig zártkörű részvénytársaság.

Az ország legnagyobb adósa egy budapesti, a Práter utca egyik lakásában bejegyzett cég: a tartozása a kamatokkal és a büntetésekkel együtt 12,5 milliárd forint. A második helyezett egy kecskeméti társaság,3,4 milliárdos adóhiánnyal és az erre rakódó 1,8 milliárd forint jogkövetkezményi elmarasztalással. A dobogó alsó fokán szintén egy fővárosi cég áll, hárommilliárd forintos adótartozással és az erre rakodó közel 3,2 milliárdos jogkövetkezményekkel.

 

A 2015. évi kétharmadról 2016-ban 80 százalékra nőtt a budapesti székhellyel bejegyzettek aránya. Ugyanakkor szembetűnő az is, hogy több, kis településen regisztrált cég is bekerült a nagy adósok közé. Például szerepel a százas feketelistán az 1600 lakosú Újlengyelből három társaság is, amelyeknek összesen több mint 6,5 milliárd forint adóhiánnyal összefüggő tartozása van.

A százas listán mindössze négy olyan cég van, amelyek székhelye nagyváros, Miskolc vagy Kecskemét.

Az adóhatóság ellenőrei az elmúlt évben 27 271 cégnél és 9173 magánszemélynél tartottak adóellenőrzést. Ha az ellenőrzések és a cégek számát összevetjük, jó esetben is legfeljebb tízévenként jutnak el az adóellenőrök egy-egy vállalkozáshoz – állítja a Feketelista.hu, amely 14, az adóhiányhoz hasonló közhiteles állami adatbázist kapcsol össze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!