2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kopogtatóbizniszrõl került nyilvánosságra hangfelvételForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-12 17:30:16
Egy hangfelvétel szerint 200 forintos étkezési utalványért cserébe gyûjtenek kopogtatócédulákat szombathelyi romáktól. A beszélgetés szerint a pénz a Fidesztõl származik, de a szombathelyi Fidesz már csütörtökön jelezte, illetéktelenek fideszes aktivistának adták ki magukat.

Oroszvári Péter MSZP-s képviselõjelölt a választás rendje elleni bûncselekmény miatt feljelentést tesz.

A Nyugat.hu pénteken hangfelvételt tett közzé, melyben egy beszélgetést lehet hallani arról, hogyan buzdít valaki egy érdeklõdõt arra, gyûjtsön ajánlószelvényeket a Fidesznek Szombathelyen, amiért cserébe darabonként 200 forintnak megfelelõ étkezési utalványt kap. Arról beszélnek, hogy pénzt adni törvényellenes, ezért osztanak kajajegyet.

Kifejezetten a roma szavazókra hajtanak, elhangzik ugyanis, hogy a cigányoknak járó szociális juttatások akkor maradnak meg, ha a Fidesz nyer. Az érdeklõdõnek azt magyarázza egy férfi, hogy úgyis a Fidesz nyeri a választásokat, amúgy is õk vezetik a várost, és akkor majd lehet azt mondani nekik: „a cigányok nektek adták, akkor megmarad a szociális segély, megmarad az oktatási lóvé, megmarad a húsvétpénz, a karácsonyi pénz, az iskolai tanszerek”. „Ha nem velük vagyunk, nem támogatjuk õket, akkor lehúzzák a rolót.”

Kimondja azt is, hogy a pénz a kopogtatócédulákra a Fidesztõl érkezik, és felszólítja az érdeklõdõt, mondja azt az embereknek: „a Fideszre kell szavazni, az nekünk is jó, megmarad a kajánk, megmarad az ajándékunk”. „Minden egyes cigány, aki odamegy a szociális osztályra, megkapja az 5000 forintját, megkapja a kajajegyét, ezért fontoljátok meg, mit akartok, ez senkinek sem mindegy.”

 

Arról egyezkednek, hogy hány darab ajánlószelvényt kell még összegyûjteni: „ha összeszedsz egy csomagot, hozd ide, felhívom az embert, és megbeszéljük, mennyit lehet adni érte”. Elhangzik, hogy annyira nem fontos már a gyûjtés, mert megvan a szükséges mennyiség, de 50-100 darab fölött még mindig érdemes ezzel foglalkozni. Az ár egyenként 200 forint, de ha többet sikerül összegyûjteni, ez emelkedhet is. A hangfelvétel szerint az érdeklõdõ a kopogtatócédulák kitöltéséhez is kap útmutatást: „ezt kell kitöltetni, és rá kell íratni, hogy Fidesz”.

A lap megpróbálja beazonosítani a beszélgetés résztvevõit a felvételen hallható és a beszélgetést megszakító telefonhívások alapján. Azt írják, hogy az információkat adó férfi Hauser Filip, a Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke lehet, akinek eredeti neve Horváth Gábor, a roma neve pedig Cseti Gábor. A beszélgetésben a kopogtatóbizniszben érintettként említik meg Marton Zsoltot, aki a Fidesz-KDNP szombathelyi frakcióvezetõje.

Oroszvári Péter MSZP-s képviselõjelölt pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy feljelentést tesz választás rendje elleni bûncselekmény miatt. Álláspontja szerint törvénytelenül gyûjtenek ajánlószelvényt Szombathelyen, aminek hátterében a Fidesz állhat.

Oroszvári egyébként sokat szerepelt a héten a hírekben, az õ visszalépését követeli a Fidesz, mert Facebookon kívánta Orbán Viktor halálát. A szocialista jelölt azt mondta, viccnek szánta a közösségi oldalra írt bejegyzést. Késõbb kiderült az is, hogy ugyanazzal fordulattal kívánta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc halálát a fideszes Bagó Zoltán.

Oroszvári pénteken azt hangsúlyozta, hogy bár a hangfelvételen elhangzottak szerint nem törvénytelen ajánlószelvényekért étkezési utalványt adni, ez nem így van, mert semmilyen ellenszolgáltatást nem lehet adni, vagyis közönséges bûncselekményrõl van szó. A kérdés szerinte az, hogy ki adja az étkezési jegyet a romáknak az ajánlószelvényekért, vagy ki adta az étkezési utalványokra a pénzt. Az MSZP arra is vár választ a Fidesz országos vezetésétõl, vásárolnak-e ajánlószelvényeket Szombathelyen, illetve bárhol máshol Magyarországon.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivõje péntek délután közleményt adott ki, melyben emlékeztetett arra, hogy a szombathelyi Fidesz már csütörtökön jelezte, illetéktelenek fideszes aktivistának adták ki magukat, így gyûjtöttek ajánlószelvényeket Szombathelyen, hátrányos helyzetû emberek által lakott területeken. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez bûncselekmény, és azt kérte, hogy ha valaki a Fidesz nevében megbízólevél és igazolvány nélkül ajánlószelvényt gyûjtõ emberekkel találkozik, azonnal értesítse a helyi Fidesz-irodát vagy a rendõrséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!