2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Óriási tõkepótlás a svájci bankoknálForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-10-16 15:43:51
A UBS AG, Svájc legnagyobb bankja hatmilliárd svájci frank, vagyis 5,2 milliárd dollár tõkét kap a berni kormánytól, és mintegy 60 milliárd dollár értékû "mérgezett eszközt" (rossz hitelt, kétes kintlévõséget, értéktelen értékpapírt) helyez el egy olyan alapban, amelyet a svájci központi bank kezel - írja a Bloomberg.  

A Credit Suisse Group AG, az ország második legnagyobb bankja ugyanakkor 10 milliárd svájci frankkal növelte tõkéjét, méghozzá úgy, hogy részvényeket és kötvényeket adott el az államkincstárnak.

"A szövetségi tanács bízik abban, hogy az intézkedések hozzájárulnak a svájci pénzügyi rendszer erõsítéséhez" - közölte a berni kormány csütörtöki közleményében. Az így megvalósuló stabilizáció jótékony hatással lesz Svájc gazdasági fejlõdésére, és az egész ország érdekeit szolgálja - hangsúlyozza a kommüniké.

Ha a UBS tõkepótlását részvényekre váltják át, méghozzá 20 frankos árfolyamon, akkor a svájci kormány 9 százalékos részesedéshez jut a pénzintézetben, amely a legnagyobb leírásokra kényszerült Európában a hitelválság miatt.

A most megvalósuló terv nyomán a svájci kormány nem lesz a UBS tulajdonosa.

A Svájci Nemzeti Bank ugyanakkor létrehoz egy olyan alapot, amelybe 54 milliárd dollárt tesznek bele, míg a UBS hatmilliárd dollárral lép be az alapba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!