2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nagyobb lett az ûrállomásForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-12 18:03:26
Péntektõl nagyobb a Nemzetközi Ûrállomás. Az Endeavour asztronautái csatlakoztatták a bázishoz a legújabb modult, de a szerelés teljes befejezéséhez még két ûrsétára lesz szükség.

Az amerikai Bob Behnken alezredes és a brit-amerikai Nicholas Patrick közép-európai idõ szerint délelõtt lebegett ki az ûrbe, hogy kívülrõl biztosítsák a mûveletet, és elvégezzék a szerelési munkákat. A legénység robotkarral emelte ki a jókora modult, amit az Endeavour ûrsikló néhány napja vitt fel a Nemzetközi Ûrállomáshoz.

A Tranquility, azaz nyugalom nevû hét méteres új szakaszt ezután lassan odaillesztették a Nemzetközi Ûrállomás központi egységéhez. Ezután jöhetett az elektromos és kommunikációs kábelek csatlakoztatása.

Az új modul fõként az ûrhajósok kényelmét szolgálja majd, egyebek mellett vizesblokkal és légtisztítóval.

A hat és fél órás ûrsétán minden rendben ment. A munka befejezéséhez még két ûrséta kell majd. Ekkor szerelik majd fel az új modulra a Kupolának nevezett elemet is, amelynek hét ablaka közül az egyik 78 centiméteres átmérõjû, és minden eddiginél jobb kilátást biztosít majd az ûrbázisról.

A pénteki szereléssel szinte teljesen elérte végleges formáját az ûrállomás, ez egyik legdrágább és legnagyobb ûreszköz az ûrkutatás történelmében, ahol elsõsorban tudományos kísérleteket végeznek. Az idén õsszel nyugdíjba vonuló ûrsiklók néhány kisebb alkatrészt még felvisznek, onnantól viszont már csak Oroszország fogja tudni biztosítani a személyforgalmat az ûrállomás és a Föld között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!