2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Jó hír: sosem volt ilyen jó az egyik alapvető egészségügyi adat MagyarországonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-21 21:18:17
Címkék: Bihari hírek
3,9 ezrelékre csökkent Magyarországon a csecsemőhalandóság 2016-ban. Ez még mindig kedvezőtlenebb, mint a 3 évvel ezelőtti EU-átlag, de idehaza még nem mértek ilyen jó eredményt.

Minden korábbinál alacsonyabb szintű a csecsemőhalandóság Magyarországon – írta keddi közleményében a Semmelweis Egyetem. A ráta 4 ezrelék alá csökkent 2016-ban a KSH jelentése szerint, ez a  2015-ös adatokhoz képest 7, a 2013-as eredményekhez viszonyítva pedig 25 százalékos javulást jelent.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az EU-28-ak csecsemőhalandósági adata 3,7 ezrelék volt 2014-ben, ebben az évben a magyarországi adat még 4,5 ezreléket mutatott.

Az egyetem szerint a kedvező adat elsősorban a szakemberek munkájának, a jól szervezett szakmai programoknak és az orvosi műszerpark folyamatos fejlesztésének köszönhető.

A javuló eredmények megőrzésének egyik alapfeltétele az egész gyermekkoron átívelő gondozás, követés biztosítása – mondta Dr. Szabó Attila, a hazai legnagyobb szülészeti, valamint kora- és újszülöttintenzív ellátást biztosító Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnökhelyettese.

A Semmelweis Egyetem örülne a műszerpark további fejlesztésének, illetve örömmel venne részt egy kora- és újszülöttek számára szolgáló úgynevezett szervpótló centrum kiépítésében, amellyel elsősorban a koraszülöttek vesepótló terápiájára és a hagyományos módszerekkel nem lélegeztethető gyermekek kezelésére lenne lehetőség.

Az egészségvédelem leghatásosabb és leginkább költséghatékony módszere a minél korábbi életkorban történő betegség-megelőzés – mondta Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője. 2013 és 2016 között több mint 5 milliárd forintot költöttek orvosi műszerekre országszerte, ennek is köszönhető, hogy 5,1 ezrelékről 3,9 ezrelékre csökkent a hazai csecsemőhalandóság – mondta.

Dr. Szabó Miklós elsősorban az újszülöttek egészségével kapcsolatos adatgyűjtés fejlesztését, a család- és újszülöttbarát szülés és kórházi ellátás kiterjesztését, a legsúlyosabb állapotú újszülöttek és koraszülöttek jelenleginél centralizáltabb kórházi ellátásának megszervezését tartja fontosnak a további javulás érdekében.

Dr. Kovács Tamás, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára komoly eredménynek nevezte a 4 ezrelék alatti csecsemőhalálozást. Mint mondja, büszkeséggel tölti el a társaságot, hogy a hazai gyermekorvoslás világszínvonalú teljesítményekre képes. Hozzátette, a csecsemőhalálozás az egészségügyi ellátás színvonala mellett az adott ország általános civilizációs fejlettségére is utal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!