2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Takarékbank 3,6 százalékos gazdasági növekedést jósolForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-22 19:52:42
Címkék: Bihari hírek
Idén 3,6 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése, az infláció 2,4 pedig százalék körül alakulhat, véli a Takarékbank vezető elemzője. Suppan Gergely becslése szerint az államadósság tovább csökken, jövőre várhatóan 70 százalék alá esik, a forint pedig erősödni fog az év második felétől.

A szakértő a bank mai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a gazdaság erősödését a lakossági fogyasztás bővülése és a beruházások jelentős növekedése is segíti, a béremelések élénkítik a belső keresletet.

Mint elmondta, ismét rekordévet zárhat a belföldi turizmus, az építőipari teljesítmény megugrása pedig az év hátralevő részében is folytatódhat.

A Takarékbank előrejelzése szerint a költségvetés hiánya idén várhatóan kissé emelkedni fog és - hosszú idő után - az infláció is nőhet, de az egyensúly nincs veszélyben és nem várható inflációs feszültség sem, annak mértéke jövőre sem haladja meg a három százalékot.
Suppan Gergely kiemelte a kedvező munkaerőpiaci folyamatokat és hangsúlyozta, hogy a béremelések nem okoztak visszaesést a foglalkoztatásban, a munkaerőpiaci kereslet továbbra is erős lesz.

Hozzátette viszont, hogy a munkavállalók hiánya gondot okoz, jelenleg is több ezer lakás építése csúszik a megfelelő szakemberek hiánya miatt. További veszélynek látja a külkereskedelmi mérleg romlását, de ez - többek közt az Audi és a Mercedes kapacitásbővítésének, valamint számos más beruházónak köszönhetően csak átmeneti lesz, a kivitel jövőre ismét emelkedhet.

A magyar mezőgazdaság exportlehetőségeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a keleti nyitás és a brazil húsbotrány is segítheti a magyar kivitelt.

 

Suppan Gergely szerint a nemzetközi környezet is kedvező a magyar gazdaság szempontjából: bár az európai növekedés továbbra is mérsékelt, a lassú emelkedés várhatóan folytatódik, a német gazdaság erősödése mellett Franciaországban is kedvező fordulat látszik.
Kérdésre válaszolva az elemző elmondta, hogy az uniós források tavalyi - a GDP alakulásában is megmutatkozó - visszaesése után ismét egyre több támogatás érkezhet, az uniós források lehívása várhatóan jövőre tetőzik.
Hozzátette, hogy valószínűleg 2020 után is lehet számítani az EU-s pénzekre, de a források szerkezete átalakul, a mostaninál jóval nagyobb lesz a visszatérítendő támogatások aránya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!