2024. április 24. Szerda, György.
 
Átöltöztek, mielõtt beléptek EurópábaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-15 18:00:21
Két csoportban, összesen tizenöt afgán határsértõt, köztük kilenc fiatalkorút, fogtak el a szegedi határrendészek hétvégén a röszkei polgárõrök segítségével.

A határsértõk embercsempész segítségével jutottak el Magyarországig, aki átöltöztette az embereket, hogy ne legyenek annyira feltûnõek az utcán.

Egy röszkei polgárõr szombaton késõ este figyelt fel egy csoportra a Széksósi út közelében, és értesítette a határrendészeket. A járõrök összesen tizenegy afgánt igazoltattak, akik közül kilencen valószínûleg még nem töltöttek be tizennyolcadik életévüket.

A rendõrség meghallgatta õket, elmondták, hogy hazájukból embercsempész segítségével jutottak el Görögországba Iránon keresztül, amiért 1800 dollárt fizettek. Ezután egy kurd származású férfi segítette az útjukat a szerb-magyar határig, aki ezért 450 eurót kért. A schengeni övezet kapujában az embercsempész új ruhába öltöztette õket, majd közölte velük, hogy megérkeztek Európába.

A határsértõk egy része Magyarországon szeretett volna menekültkérelmet beadni, míg mások Franciaországba illetve skandináv országokba készültek. Ügyükben idegenrendészeti eljárás indult - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje hétfõn.

Nem sokkal ezután után újabb négy afgán akadt fenn az ellenõrzésen Röszke térségében. A magyar hatóságok már ismerték õket, mivel januárban és februárban is próbálkoztak tiltott határátlépéssel. Valamennyiük ellen büntetõeljárás indult, a rendõrség õrizetbe vette õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!