Utolsó módosítás: 2017-03-29 18:41:59 |
|
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint egyértelmű, hogy kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon. Ezt a Nébih átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Fotó: Hirling Bálint - Origo
Sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy 100 termék mintáinak megvizsgálása után kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra.
A miniszter szerint aggasztó, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest.
Az eltérések szinte minden esetben a magyar fogyasztók kárára voltak tapasztalhatók.
Sok termék esetében már érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, másoknál laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban.
Visszautasítjuk, hogy a magyar és a kelet-közép-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek – mondta.
Fazekas Sándor szerint jogos az a vásárlói igény, az az állami elvárás, hogy azonos termék, azonos márka azonos minőségben álljon rendelkezésre Európa ezen térségében is.
Ne csapjanak be bennünket, ezt a magyar álláspontot osztja több ország is, így a V4-ek, de például Görögország, Románia és Bulgária is – fogalmazott Fazekas Sándor.
A vizsgálat eredményeit az illetékes uniós szerveknek fogják eljuttatni, és közösségi szintű szabályozást sürgetnek.
Miből állt a vizsgálat?
A szakemberek 96 termékpár összehasonlító vizsgálatát végezték el, a mintavétel Magyarországon kívül Ausztriában és Olaszországban történt.
Összesen 84 élelmiszert, 7 sört, 5 kutya-, illetve macskaeledelt vizsgáltak meg.
Ezek közül 71 esetben találtak minőségi különbséget, 25 esetben nem volt eltérés.
Harminc esetben csak érzékszervi, 8 esetben csak összetételbeli, míg 33 terméknél érzékszervi és összetételbeli különbéget is kimutattak.
A vizsgálat szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek.
Jellemző, hogy gyengébb minőségű nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél.
Előfordul, hogy a külföldi élelmiszergyártók spórolnak a magyar fogyasztókon, miközben az árakban nem feltétlenül van különbség, sőt, sok esetben még drágább is a Magyarországon elérhető termék.
A vizsgálat részletes eredményei elérhetők a Nébih honlapján.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|