2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Csaknem minden hatodik magyar külföldön születikForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-29 19:02:09
Címkék: Bihari hírek
2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték - derült ki egy adatigénylésből. Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon.

A magyar gyerekek 15 százaléka nem itthon jön a világra, mert annyi fiatal magyar él már külföldön - hangzott el az RTL Klub vasárnap esti Híradójában.

Egy magyar család arról mesélt korábban a Házon kívül című műsornak, hogy nemrég költöztek haza Észak-Skóciából, de a visszaállás nem megy zökkenőmentesen: a nagyobbik gyereknek például hónapok óta nem sikerül TAJ-kártyát intézniük. Szeptemberben óvodába kellene iratnia a gyereket, de TAJ-kátya nélkül ez nem fog menni - mondta a családfő.

Hogy hány magyar vállalt külföldön gyermeket, eddig nem lehetett tudni, most azonban az LMP adatigénylésére a Fővárosi Kormányhivatal kiadta a pontos számokat, és ebből derült ki, hogy a magyar gyermekek közel 15 százaléka külföldön születik.

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték.

Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon (2015-ben 91 690 gyermek született itthon a KSH adatai szerint). A most kiadott adatok szerint átlagosan havi ezer magyar gyerek születik külföldön

A diplomás fiatalok hazacsábítását célzó Gyere haza, fiatal program keretében 2015 óta 57 millió forintból 105 fiatal tért haza. Tavaly júniusban bejelentették a program befejezését.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!