2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Már a biztosítók sem tartják a legjobbnak a portékájukatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-29 19:18:13
Címkék: Bihari hírek
A józan logika mentén jobbnak tartott befektetési lehetőség nem mindig kapja meg a neki járó figyelmet és elismertséget a valóságban. Most viszont megtört a jég az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, ugyanis egy konferencián a biztosítási szakma nagyobbik része a nyugdíjbiztosítás helyett a pénztárakra szavazott.

Nem férhet kétség hozzá, hogy ha ma nyugdíjcélú megtakarítást akarunk indítani, akkor a legtöbb ember igényeinek az önkéntes nyugdíjpénztár fele meg. Miért is mondjuk ezt? Mert: 1) kis összeggel elindítható 2) a befizetésekre 20 százalékos (maximum 150 ezer forintos) állami támogatás jár 3) a befektetéseket helyettünk kezelik és mindezt 4) alacsony, 1 százalék alatti költséggel.

Akinek még kérdése lenne afelől, hogy melyik termék lehet számára a legjobb, annak találtunk egy nagyon érdekes és tanulságos ábrát. A Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján a biztosításszakma képviselőit megkérdezték többek között arról, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítást tartják a legjobbnak.

 

A válasz egyértelmű volt, a négy felsorolt lehetőség közül az önkéntes nyugdíjpénztár nyert a maga 37 százalékos arányával, míg a második helyen a vegyes nyugdíjbiztosítás végzett.
A unit-linked életbiztosításokat megelőzte a rangsorban a nyugdíj-előtakarékossági számla.

A kommentárokból az derült ki, hogy a biztosítók – érthető módon – a több termék kombinációját tartják a legjobbnak. Viszont, ha nincs havi több tízezer forintunk takarékoskodni, vagy csak egyszerűen egy termék mellett tennénk le a voksunkat, akkor a nyugdíjpénztárak a befutók.

 

Azért sem lehet az eredménnyel vitatkozni, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése töredéke a nyugdíjbiztosításokénak (3-5 helyett 1 százalék alatti). Az viszont felettébb meglepő végeredmény, hogy a vegyes biztosításokat olyan sokan jelölték meg, hiszen a garantált kifizetést adó termék drágább még a befektetési egységhez kötött biztosításoknál is.

Amennyiben, ha a költségekre érzékenyek vagyunk, akkor a sorrend a következőképpen alakulna:
nyugdíj-előtakarékossági számla
önkéntes nyugdíjpénztár
unit-linked életbiztosítás
vegyes nyugdíjbiztosítás

A NYESZ előnyét viszont csak kevesen élvezhetik, hiszen ahhoz magas szintű pénzügyi ismeretek szükségesek. A befektetések kiválasztásánál senki sem lesz a segítségünkre, csak magunkra számíthatunk, így a befektetési kockázat is teljes egészében a miénk. Pontosan ezért a legtöbbek számára ez nem valós alternatíva.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!