2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Választások - eddigForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-16 18:16:00
Eddig 39 jelölõszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) a tavaszi parlamenti választásokra. Az ajánlószelvények postázását múlt pénteken befejezték, a pártok és képviselõ-jelöltek március 19-ig gyûjthetik a cédulákat.

Az Országos Választási Iroda vezetõje szerint eddig nem érkeztek hozzájuk a rendõrségtõl hivatalos információk a szelvényekkel kapcsolatos visszaélésekrõl, ettõl függetlenül valamennyi esetet ismerik.

Az ajánlószelvényeket és a tavaszi választásokról szóló értesítõt múlt héten postázták a választóknak. Aki nem kapta meg ezeket, a polgármesteri hivatalokban szerdáig - február 17-ig - megnézheti, szerepel-e a névjegyzékben. Ha valaki nincs a felsorolásban, de van választójoga, a jegyzõtõl kérhet segítséget február 17-én, 16 óráig. Ugyanezt kell tennie annak is, aki nem kapott értesítõt és kopogtatócédulát, utólag pótolhatják ugyanis ezeket.

Aki a tavaszi voksolás napján nem lesz lakóhelyén, igazolást kell kérnie április 9-ig személyesen vagy meghatalmazott útján ahhoz, hogy máshol szavazhasson. Ajánlott levélben április 6-ig kérhetõ igazolás. Az elsõ fordulóra eddig 736, a másodikra 687 ilyen igazolást adtak ki eddig, de ezek a számok várhatóan jelentõsen nõnek még.

Az utolsó adatok szerint 41 jelölõszervezet nyilvántartásba vételét kérték eddig az Országos Választási Bizottságtól: ezek közül kettõt utasított el a testület, 39-et nyilvántartásba vett. Az elbírálásnál egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a kérelmezõ valóban pártként mûködik-e, listát csak pártok állíthatnak ugyanis. A listák, valamint a képviselõ-jelöltek bejelentésérõl az illetékes választási szervnek 3 napon belül dönteni kell.

Külföldön szavazni összesen 89 helyen lehet majd: ezek nagykövetségek, fõkonzulátusok. Ezzel a lehetõséggel az élhet, aki szerepel az itthoni névjegyzékben, és március 19-én, 16 óráig kéri felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Ugyaneddig kell bejelenteni azt is, ha valaki egy másik külképviseleten szavazna, illetve töröltetni akarja magát a külföldi névjegyzékbõl, és kéri visszavételét az itthoniba.

Kedd reggelig 564 ember jelezte, hogy nem Magyarországon voksolna - nagy részük Brüsszelben, Londonban, Dublinban és New Yorkban. Külföldön mozgóurnás szavazásra nincs lehetõség, és mindegyik képviseleten legalább két ember végzi a voksolás lebonyolítását.

Március 19-ig gyûjthetik a pártok és képviselõ-jelöltek az ajánlószelvényeket, és ugyanez a nap a jelöltállítás határideje is. A választók az ajánlásukat a jogszabály szerint nem vonhatják vissza, és üres cédulát nem adhatnak át a gyûjtõknek, csak megfelelõen kitöltött, eredeti szelvényt. Az OVB állásfoglalása szerint a kopogtatócédulát a választónak saját kezûleg kell aláírnia, minden más adatot más módszerrel is rávezethet a szelvényre.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetõje egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta: eddig nem kaptak a rendõrségtõl hivatalos információt az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélésekrõl, ettõl függetlenül valamennyi ilyen üggyel tisztában vannak, mivel a területi választási bizottságoktól érkeznek visszajelzések hozzájuk. Az ilyen kérdésekben egyébként a területi bizottságok döntenek, és a törvény szerint tehetnek feljelentést, ha indokoltnak látják. Ilyenrõl azonban egyelõre nem tud az OVB - tette hozzá.

A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál, az országos listákat pedig március 23-ig az Országos Választási Bizottságnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!