2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem az irigységtől sárgulnak a hajdú-bihari buszokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-18 21:07:04
Címkék: Bihari hírek
Hajdú-Bihar – A tradíciók mellett a józan megfontolás is szerepet játszott a buszok egységesítésében.

Az utcákon az elmúlt évtizedeket idézi a sárga buszok látványa  - © Fotó: Molnár Péter

 

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. felirataival egyre gyakrabban lehet látni sárga színű helyközi járatokat a megye útjain. Mivel az egykori Hajdú Volán buszai hagyományosan sárga festésűek voltak, így lapunk kíváncsi volt, a régi-új szín visszatérés a hagyományokhoz, vagy más okok állnak mögötte.

 

Átfesthetik a nagyjavításkor

Válaszában Ujj Zsuzsanna PR irodavezető rámutatott, a közlekedési központ létrejöttét többek között a jogelődök arculatának lehetőség szerinti egységesítésére törekvés is indokolta, természetesen költségtakarékossági szempontok figyelembe vételével.

– A leginkább jellemző alapszínek szerinti egységesítés mellett döntöttünk a sárga és a fehér szín használatával, előbbit elsősorban a helyi és helyközi, utóbbit inkább a távolsági és a kiemeltebb helyközi viszonylatoknál alkalmazzuk. Tavaly 146 új, vagy használt autóbuszt szereztünk be és állítottunk forgalomba. Ezzel csökkent a járműpark átlagéletkora, és bizonyos mértékig homogenizálódott a járműállomány régión belüli eloszlása. Az üzemeltetés, anyagellátás, karbantartás ésszerűbb, működtetése költségtakarékosabb, ha egységesebb a járműflotta.

 

A kedvező beszerzési ár miatt

– A beérkező autóbuszokat mindig oda telepítjük, ahol jellemzően azonos gyártmányúak fordulnak elő – folytatta a szakember.

Hajdú-Biharban a MAN-ek váltak meghatározóvá, és az így áthelyezett, korábban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közlekedő járművek jelenthetnek változást a megyében megszokott színekhez képest.

Az arculat egységesítése azonban nem jelenti az állomány teljes átfestését. A már forgalomba levő járművek a nagyjavítások során kaphatnak indokolt esetben új színt, új beszerzésű járműveink pedig sárga vagy fehér színben érkeznek. A kedvező beszerzési ár miatt tavaly előtérbe kerültek a kiváló állapotú, de használt autóbuszok. Így került az állományba többek között tizenegy darab használtan beszerzett MAN típusú csuklós jármű. Ezek közül nyolc szintén a Hajdúságban állt forgalomba. Ezek kék alapszínnel érkeztek, és forgalomba helyezésük előtt kiemelt nagyjavításon és festésen is átestek, sárga alapszínt kaptak – fogalmazott az irodavezető a Napló kérdésére.

HBN–MSZ

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!