2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kizárólag újrahasznosított anyagokból gyártaná a termékeit az AppleForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-22 17:30:31
Címkék: Bihari hírek
Jelenleg rendkívül pazarlóan bánik az emberiség az elektronikai eszközöket alkotó anyagokkal, a legtöbb a fogyasztók által leselejtezett eszköz a szeméttelepeken köt ki. Az Apple változtatna ezen.

Nagyon nehéz megítélni az évente keletkező e-hulladék mennyiségét, azonban egyes becslések szerint olyan 50 tonnányi hulladékról van szó, amelynek csak egy töredéke – az USA környezetvédelmi hatósága szerint talán 15-20 százaléka – kerül újrahasznosításra.

 

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az elektronikai eszközökben található anyagokat rendkívül nehéz hatékonyan újrahasznosítani.

Az Apple most ambiciózus célt tűzött ki maga elé: a legújabb környezetvédelmi jelentésében bejelentett vállalása szerint idővel

100 százalékban újrahasznosított anyagokból kívánja gyártani a termékeit.

A feladat gigászi, azonban a cég csendben már jó ideje dolgozik a probléma megoldásán, egy ideje már teszteli az iPhone 6 okostelefonokat szétszerelő, Liam névre keresztelt robotsorát. A tesztüzem során visszanyert alumíniumból készültek az iPhone-gyárakban használt egyes Mac Mini számítógépek borításai.

Az Apple szerint két sornyi Liammal évente 2,4 millió darab okostelefont lehet szétszedni, konkrétan 100 ezer darab iPhone 6 mobil szétbombázásával ideális esetben
- 1900 kg alumínium,
- 800 kg réz,
- 0,3 kg arany,
- 0,4 kg platinacsoportba tartozó fém,
- 7 kg ezüst,
- 55 kg ón,
- 24 kg ritka földelem,
- 500 kg kobalt,
- 3,5 kg volfrám,
- és 2,5 kg tantál
hasznosítható újra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!