2024. április 24. Szerda, György.
 
Széllel szemben nem lehet „locsolni”Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-22 18:11:49
Címkék: Bihari hírek
Debrecen – A kutatások szerint jócskán elmaradt a négy éve működő önkormányzati rádió hallgatottsága a rivális Best FM-től.

Júniustól a nap nagy részében üres lesz a stúdió.  - © Fotó: Derencsényi István

A Hajdú-bihari Napló Agora-fórumán is hullámokat vetett az önkormányzati rádió (Debrecen Rádió FM 95) frekvenciájának átadása a Rádió 1-nek. Mint arról beszámoltunk, június 1-jétől hallható majd a kormányközeli médiamogul, kaszinóüzemeltető, filmügyi biztos rádiója az FM 95 Mhz-en. Az elmúlt években százmilliós veszteséget termelő önkormányzati médiához tartozó rádió pedig a mostani 24 óra helyett a nem túl hallgatott 10 és 12 óra közötti műsorsávban sugározhat, illetve a helyi hírblokkok készülnek majd a cívisvárosi Petőfi téren.

 

Szakember mondott véleményt

Rendszeres levelezőnk, Varga Imre – aki korábban a Fidesz-kormány idején bezárt Magyar Rádió debreceni szerkesztőségének munkatársa volt – a történtek alapján úgy látja, hogy minden erővel megpróbálnak összebarkácsolni egy rádiós hálózatot „az öreg média-mogul” számára, ami szerinte nem lesz hosszú életű, és a jövő évi választásokat szolgálja. Varga viszont nem érti, hogy a Médiahatóság miért ezt a megoldást választotta Vajnáék kistafírozására – vagyis, hogy kis helyi rádiókat kapcsolnak hálózatba –, és miért nem a Class FM országos-, nagy teljesítményű gerincadókkal rendelkező hálózatát adták oda neki. Varga Imre szerint Debrecen és környéke nem sokat fog veszíteni a Debrecen Rádió FM95 átalakulásával, mivel számára a zömmel könnyűzenét sugárzó rádiók „tök egyformák”. A lényeg – írja –, hogy „zsinnyegjen” valami az autóban, az emberek 90 százaléka úgyis csak a kocsiban rádiózik.

A Rádió 1-re költöző Sebestyén Balázsról – akinek személyét emlegetve a Debreceni Vagyonkezelő sikersztoriként igyekszik kommunikálni a semmiből jött lehetőséget – Varga Imre megjegyzi: megosztó személyiség, aki még azt is megengedheti magának, hogy oda-oda mondogat a kormánynak. „Akik szerették Balázsékat a Class-on, biztos örömmel nyugtázzák megjelenésüket a debreceni éterben is” – fogalmaz, megjegyezve, hogy véleménye szerint a Debrecenben készülő kis helyi hírblokkokban az önkormányzat bőven elmondathatja így is, amit tudatni szeretne.

 

Kik körében hallgatottabb?

Egy másik hozzászóló, Kövesi Péter úgy gondolja, hogy a 24 óra helyi műsoridő helyett 4 óra 40 perc mindenképp veszteség lesz. Némi malíciával tette hozzá: „a polgármester azt reméli, ezzel a hallgatottság nőni fog. Bizonyára igaza van. Például a TV2 rajongói körében”. A hírek arról szólnak, hogy bár elsőre visszautasította a Médiacentrum vezetése a Rádió 1 ajánlatát, később ezt már nem lehetett megtenni. Jónás Imre is ezt sejteti: gondolom – írja –, hogy ő (a polgármester szerk. megj.) is egy olyan ajánlatot kapott, amit „nem NER-t visszautasítani. Nagy volt a szembe szél, és tudjuk, hogy szembe széllel nem érdemes „locsolni” – fogalmazott.

Kiss Péter inkább előnyeit látja az átalakításnak, mivel a Class FM (az utolsó hónapokig Simcsika Lajos érdekeltségébe tartozott) novemberi elhallgatása óta nincs országosan fogható kereskedelmi rádió. Őt a helyi rádiók nem igazán érdekelték, azóta viszont az egyetemhez tartozó Campus rádió (valaha Friss Rádió néven szintén volt önkormányzati), illetve a magánkézben lévő Best FM-et hallgatja, az országot járva pedig a Petőfi rádiót.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!