2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az 1 millió feletti fizetés már szinte természetes ebben a szakmábanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-24 18:31:39
Címkék: Bihari hírek
A startupok negyven százaléka szerint nehezebb lett tavaly szoftverfejlesztőt találni, a legtöbb sikert még mindig a személyes kapcsolatokon keresztül lehet elérni. A legkeresettebbek a Java-, a .NET-fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az IseeQ fejvadászcég által végzett gyorsfelmérésből, amelyet a hétfői Világgazdaság idéz.

Négy év tapasztalattal egy senior fejlesztőnél már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés a fejvadász cég szerint. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy felmérésük nem reprezentatív és gyakorlatilag a legkeresettebb pozíciókról van szó, az átlag szoftverfejlesztő ennél alacsonyabb bért keres más felmérések szerint. A megkérdezett cégeknek egyébként 17 százaléka 10 százalék felett emelte a béreket, 58 százalék az 1–10 százalékos sávban növelte a fizetést, míg 25 százaléknál nem változott.

Tavaly év végén az informatikai átképzéssel foglalkozó Codecool is végzett hasonló, nem reprezentatív felmérést HR-vezetők körében. Itt annak ellenére, hogy a vállalatoknak csak mintegy fele kategorizálta magát szoftvert fejlesztő és/vagy azzal kereskedő cégnek, a megkérdezettek 84%-a a szoftverfejlesztést jelölte meg, mint tipikus hiányszakmát az IT-szakmák között.

A menedzsment jellegű, tehát IT-szakértelmet elváró üzleti célú (ügyfélkapcsolat, tanácsadás, elemzés) pozíciók jelentik a kritikus területek második hullámát, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak.

A munkatársak megtartásában nagy szerepe van az elérhető képzéseknek, a külföldi konferenciákon való részvételnek, mentorprogramoknak, de fontos elem a munka–magánélet-egyensúly, a rugalmas munkavégzés, a távmunka lehetősége is. Ezeken kívül van megtartóereje a jó projekteknek is.

A hatalmas informatikushiányról többször írtunk már korábban, de a szoftverfejlesztő nem az egyetlen szakma, ahol hiány van, lassan lényegében egy nagyobb városnyi munkahely vár betöltésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!