2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fellélegeztek a tőzsdék, szárnyal az euróForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-24 20:48:14
Címkék: Bihari hírek
Óriási lökést adott az európai tőzsdéknek a független Emmanuel Macron francia elnökjelölt sikere, és annak ellenére, hogy még hátravan a második forduló, már most bizonyosra vehető a centrista politikus győzelme. Az összes európai tőzsdeindex emelkedett, az euró öthavi csúcsra szökött, és erősödtek a kelet-közép-európai valuták, így a forint és a zloty is.

Hegymenetben az európai tőzsdék, miután kiderült, hogy a francia elnökválasztás első fordulóját a centrista Emmanuel Macron független jelölt nyerte. A menekülő útvonalnak számító japán jen, a dollár és az arany árfolyama ugyanakkor esett, ami arra utal, hogy a tőzsdék a legrosszabb forgatókönyvet, az euróövezetből kilépni szándékozó Marine Le Pen szélsőjobboldali jelölt esetleges győzelmét is beárazták. A piacokat az osztrák és a holland választási eredények után immár a francia belpolitikai fejlemények is megerősítették abban, hogy az euróövezetet nem fenyegeti a felbomlás.

 

A piacokat az osztrák és a holland választási eredények után immár a francia belpolitikai fejlemények is megerősítették abban, hogy az euróövezetet nem fenyegeti a felbomlás.

 

A tegnapi választások eredménye után az euró öt hónapos csúcsra ugrott, és az összes európai valuta erősödött, köztük a forint, amely 311,4-es szintet ért el az euróval szemben a délelőtt. A tőzsdendexek emelkedése annak is köszönhető, hogy a korábbi gazdasági miniszter Macron valószínűsíthetően támogatja az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programját, amelyet Mario Draghi elnök legalább az év végéig fenntart. Előzetes becslések szerint az elnökválasztás május 7-i második fordulójában Macron akár 20 százalékot is ráverhet Marine Le Penre.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!