2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Jack Ma: az internet kinyírja a régi gazdaságot, ami fájni fog, de…Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-24 21:00:08
Címkék: Bihari hírek
Az Alibaba alapítója szerint a következő 30 évben az internet fenekestül felforgatja az egész világot.

Erről beszélt az 52 éves Jack Ma kínai vállalkozók előtt Csengcsouban, és ez a beszéd lett a New York-i Bloomberg gazdasági hírügynökség legolvasottabb anyaga a hétvégén. Kína második leggazdagabb embere nem kertelt: a következő harminc évben sokkal több lesz a gond, és a változások kevés boldogságot hoznak. Csakis az oktatás révén lehet elkerülni a társadalmi katasztrófát.

Amikor 15 évvel ezelőtt ugyanezt mondtam, akkor senki sem figyelt rám, mert egy nagy senki voltam – fejtegette a világ legnagyobb internetes kereskedőcégének alapítója. Ma viszont az egykori angoltanár igazi sztár, és nemcsak Kínában az. Donald Trump előbb találkozott vele, mint Kína politikai vezetőjével, Hszi Csin-pinggel. Ma és én nagy dolgokat viszünk végbe együtt – nyilatkozta utána az USA elnöke. Aki kínaiul taníttatja az unokáját. A nyolcéves kislány elbűvölte a kínaiakat, amikor kiváló kiejtéssel énekelt el egy ősi dalt a tavasz ünnep tiszteletére.

Jack Ma nem a levegőbe beszél: elmondta Trumpnak, hogy az internetes kereskedés valóban veszélyt jelent a hagyományos üzleteknek, de ugyanakkor az Alibaba legnépszerűbb online kereskedése millió számra teremt új munkahelyeket is. Az informatikai forradalom most zajló szakasza, a felhő, új kihívást jelent a gazdaság és a társadalom számára – fejtegette Jack Ma, aki szerint a világ vezetőinek be kellene ülniük az iskolapadba, hogy képet alkothassanak a felhőről és a mesterséges intelligenciáról. És itt tért rá arra Jack Ma, hogy mi is lesz az igazi gond a következő 30 évben: a robotok átvehetik az emberek helyét oly sok helyen, hogy az komoly munkanélküliséget okozhat.

A megoldás az oktatás. Jack Ma maga is tanár volt, és ebben látja most is a kiutat. Az Alibaba maga is jó példával jár elől: dollármilliárdokat fektet be az informatikai forradalomba, a felhőbe, az internetes bankolásba vagy épp az online médiába. Jack Ma minden területen az élen akar lenni, forradalmat hirdetett az internetes bankolásban mondván, túl kevés ember jut hitelhez. Jack Ma már nem operatív főnök az Alibabanál, hanem egyfajta guru, aki igyekszik megjósolni a jövőt. Eddig minden bejött, amit ő mondott: az Alibaba a nulláról indulva a globális gazdaság csúcsára érkezett, hiszen a New York-i tőzsdén az év rekordját produkálta részvényeinek kibocsátásakor. Jack Ma és az Alibaba tehát nyertes, de a kínai dollármilliárdos azt jósolja: az emberek többsége a globális internetes forradalom vesztese lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!