2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Európai Bíróság: Nincs rendben a magyar fordított adózásForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-26 19:36:05
Címkék: Bihari hírek
Több ponton is ellentétes az uniós joggal a fordított adózásra vonatkozó magyar szabályozás és adóhatósági gyakorlat - ezt mondta ki szerdai ítéletében az Európai Unió Bírósága az MTI tudósítása szerint. Erről a bíróság egy magyar magánszemély és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti perben döntött.

Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély végrehajtói eljárásban vásárolt egy mobilhangárt egy fizetésképtelen cégtől, amely az egyenes adózás szabályai szerint állított ki az ügyletről számlát, az így beszedett áfát az eladó megfizette az adóhatóságnak, a vevő pedig ezután gyakorolta áfalevonási jogát.

A NAV viszont később úgy ítélte meg, hogy ez olyan ingatlanügyletnek minősül, amelyre az uniós irányelv alapján a fordított adózás szabályait kellett volna alkalmazni, azaz az áfát közvetlenül a vevőnek kellett volna megfizetnie. Bár a költségvetést nem érte kár, a szabálytalanság miatt a vevőt megfosztották az adólevonás lehetőségétől és az áfaösszeg felének megfelelő nagyságú adóbírsággal sújtották.

Szerdai ítéletében a bíróság azt állapította meg, hogy a végrehajtói eljárásban kizárólag akkor alkalmazhatók a fordított adózás szabályai, ha az értékesítés tárgya ingatlanvagyon. Az uniós irányelvvel így összeegyeztethetetlen a magyar áfatörvénynek az a rendelkezése, amely ezt kiterjeszti az ingóságokra is.

A bíróság emellett kimondta, hogy nem ellentétes az uniós joggal a magyar adóhatóság gyakorlata, amely alapján a fordított adózás hatálya alá tartozó ügylet beszerzője annak ellenére sem élhet az értékesítőnek tévesen megfizetett adó levonására vonatkozó jogával, hogy utóbbi befizette az adót az államkincstárba.

Viszont a bíróság kiemelte, hogy ha a tévesen megfizetett adó visszatérítése lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé válik a beszerző számára (például az értékesítő fizetésképtelensége miatt), a közösségi jog megköveteli, hogy a beszerző közvetlenül az adóhatóságtól kérhesse a visszatérítést.

Az ítélet értelmében az arányosság elvével ellentétes, hogy a nemzeti adóhatóság a fizetendő adó 50 százalékát kitevő adóbírságot szab ki, miközben nem esett el adóbevételtől és nem merült fel adócsalásra utaló körülmény sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!