2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elõzetesben a rektor és egy DHL-vezetõForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-18 17:30:15
Évtizedek óta nem került rács mögé olyan magas rangú katonatiszt, mint csütörtökön. A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, nyugalmazott dandártábornokot délután helyezte elõzetes letartóztatásba a bíróság.

Vele együtt a DHL egyik magyarországi igazgatója is ugyanerre a sorsra jutott, a gyanúszerint összejátszott a rektorral.

Rendõrök között ült a nyugalmazott dandártábornok ügyvédje mellett a bíróságon. Arcát ki kellett takarnunk, így azt a sérülést se lehet látni, amit elfogadásakor szerzett.

„Tanúsított ellenállást az elfogásakor, egyébként egy hámsérülést szenvedett, õ ez ellen panasszal nem is élt” – mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivõje.

A keddi elfogás körülményeirõl csütörtökön, a bírósági tárgyalás után a gyanúsított ügyvédje mást mondott.

„A védencem pont az ellenkezõjérõl szól, mert azt mondta, hogy a rendõrök bejöttek és földhöz vágták. Ezt nehéz ellenállásnak tanúsítani” – mondta Zamecsnik Péter ügyvéd.

Az elfogásról készült videó, de azt a rendõrség nem hozza nyilvánosságra.

Zamecsnik Péter és védence a gyanúsítás ellen panasszal élt. A hatóságok szerint az egykori helyettes államtitkár tavaly megkereste a DHL fuvarozó cég németországi vezetõjét azzal, hogy tudomása szerint a cég magyarországi leányvállalatánál fegyvert és kábítószert csempésztek. A rendõrök szerint a rektor azt ajánlotta, elintézi, hogy a cég neve kimaradjon a botrányból. Cserébe egy általa megjelölt biztonsági cég foglalkoztatását kérte. Zamecsnik Péter szerint az állítás elsõ fele igaz, a második nem.

„Õ mintegy jószolgálati tevékenységet hajtott végre, amikor erre a problémára felhívta a figyelmét” – mondta Zamecsnik Péter.

A bíróság csütörtökön a DHL egyik igazgatóját is elõzetes letartóztatásba helyezte. Õt is kedden vették õrizetbe, amikor munkahelyére tartott. Azzal gyanúsítják, hogy információkat adott a rektornak.

„Információszolgáltatás - így szól valahogy a gyanúsítás szövege, de konkrétumot ez nem tartalmaz. Ráadásul ezek olyan információk, amik a DHL honlapjáról letölthetõk” – mondta Zamecsnik Tamás.

A nyomozás részleteirõl csütörtökön nem nyilatkoztak. Annyit lehet tudni, hogy a rendõrök fél éve kezdték a munkát, elõször csak titokban. Telefonokat hallgattak le, és e-maileket ellenõriztek. A nyílt nyomozást csak az adatok összegyûjtése után, február 4-én rendelték el. Az elõzetes letartóztatás ellen mindkét gyanúsított fellebbezett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!