2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Darabjaira hullik a pécsi színházForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-18 18:24:36
Lezuhant az egyik lámpáról egy 3 kilós lencse, majd leállt a díszletmozgató technológia elõadás közben a Pécsi Nemzeti Színházban. Csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg.

Az intézmény gazdasági igazgatója szerint színház állapota kritikus. Azt mondja, négy éve minden írásos és szóbeli megkeresésre az volt a fenntartói válasz, hogy nincs pénz, idén sem, amikor Pécs Európa Kulturális fõvárosa. A bajok azonban bármikor megtörténhetnek. A színház vezetõi szerint a mûvészek folyamatosan veszélyben vannak.

Vízben álló díszletek, leomlott vakolat, életveszélyes erkély, hibás vezérlõpult. Ilyen állapotban van a Pécsi Nemzeti Színház. Az igazgató szerint azonban van ezeknél súlyosabb gondjuk is.

„A nagyobbik bajok az úgynevezett ponthúzó rendszerek, a színházgépészet szíve, ahol a díszleteket el lehet ugye tüntetni, illetve lehozni, ezek szintén önmûködõk lassan, már olyan értelemben, hogy ha akarnak mûködnek, ha akarnak, nem” – mondta Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház gazdasági igazgatója.

Legutóbb nem mûködtek, az elõadást félbe kellett szakítani. Az igazgató kiment és elmagyarázta a közönségnek, hogy mit is láthattak volna.

„Balikó Tamás kijött és a színpadon elmondta a közönségnek, hogy most az elõadás egyik fõ jelente köveztetett volna, a léghajó elszállás és elmondta, hogy mi történt volna abban a pillanatban, abban a helyzetben és utána folytatódott az elõadás.”

Két nappal korábban egy 3 kilós lámpalencse esett a színpadra. Csak a szerencsén múlt, hogy nem találta el egyik színészt sem. A színház felújítása a szakértõi vélemények szerint másfél milliárd forintba kerülne. Erre azonban nincs pénze a pécsi önkormányzatnak.

„Meg kell keresni azokat a lehetõségeket, nevezetesen pályázati forrásokat, amivel ez a probléma valahogy áthidalható. Ebben nagyobb aktivitást várok a színház vezetõitõl, hiszen nekik kellene rábukkanni azokra a pályázatokra, és bombázni az önkormányzatot azért, hogy pályázhassanak, és esetleg az önkormányzat egy önrészt adjon hozzá” – mondta Révész Mária, a kulturális bizottság elnöke.

Addig is marad a toldozgatás. A vezérlõpultot sikerült megjavíttatni, de hogy meddig bírja, senki nem tudja.

A színház saját költségvetésbõl körülbelül 10 millió forintot félretett arra, hogy a még júniusban kezdõdõ 10-ik pécsi országos színházi találkozó elõtt a gépészeti berendezéseket rendbe tegyék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!