2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tízezrekkel bonthat szerzõdést a VízmûvekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-19 15:42:58
65-70 ezer fogyasztóval bonthat szerzõdést a Fõvárosi Vízmûvek. Ezekben a háztartásokban ugyanis a felszólítás ellenére nem cserélték ki a vízmérõórákat.

A szerzõdésbontás nem azt jelenti, hogy elzárják a vizet, hanem azt, hogy átalánydíjat kell fizetnie a fogyasztónak. A mérõórákat hatévente kell lecserélni. A szerelést elvileg bárki elvégezheti, de a vízmûvek csupán három cég hitelesítését fogadja el.

Vízórások mentek Kardosékhoz. A nyugdíjas házaspárnál le kell cserélni a mérõt. A vízmûvek már tavaly is küldött nekik felszólítást, mivel több, mint hat éve üzemel a jelenlegi óra. A törvények szerint pedig hatévente cserélni kell.

„Egy vízóra, amikor amortizálódik és régi, akkor már nagy a lehetõsége, hogy nem mér normálisan, én ezt nem akartam” – mondta Kardos Imréné.

Már helyén van az új vízóra. A két szerelõ pár perc alatt kicserélte a régit újra. Fotót is készítenek róla. Ezzel, no meg a többoldalas nyomtatványokkal dokumentálják, hogy szabályosan elvégezték a munkát.

A vízórát nem feltétlen a vízszerelõknek kell hozniuk.

„Természetesen Ön is vehet, egyetlen egy a probléma, hogy akkor nincsen garancia. Mi minden egyes cserére egy éves garanciát vállalunk” – mondta Kerecsei László, vízvezetékszerelõ.

Budapesten 120-140 ezer háztartásban kellene lecserélni a vízórákat. Közülük 65-70 ezer fogyasztót fenyeget az, hogy szerzõdést bont velük a vízmû. Õk ugyanis évek óta nem cseréltek mérõt, habár többször is felszólították õket. Ezt bármelyik szerelõ elvégezheti- elvileg. Hitelesíteni azonban mindössze három cég jogosult a fõvárosban.

„Ki kell hívni azt a céget, amely a megbízásunkból a mûszaki alkalmasságot ellenõrzi, a végsõ plombát felteszi, hogy ne lehessen manipulálni a mérõt” – mondta Lévai Zsuzsanna, a Fõvárosi Vízmûvek szóvívõje.

Így viszont többe kerülhet a csere, mintha a három kiválasztott cég egyike szerelné az órát. De nem csak lakások mérõóráit, hanem a ház fõvízóráját is le kell cserélni. Igaz, ezt a vízmûvek saját költségén végezteti el - négy évente.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!