2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Kivonulnak a hollandok AfganisztánbólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 10:28:27
Várhatóan augusztusban kezdik meg a holland csapatok kivonását Afganisztánból - közölte vasárnap az ügyvezetõ kormányfõ.

Jan Peter Balkenende szombaton nyújtotta be lemondását Beatrix királynõnek, miután összeomlott a kormány. Az uralkodónak hétfõn kell döntenie, hogy elfogadja-e a kormányfõ lemondását.

A hárompárti kormánykoalíció bukását az okozta, hogy annak pártjai nem tudtak megegyezni Hollandia afganisztáni szerepvállalásának meghosszabbításáról. A koalícióban a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a Keresztény Unió (CU) és a Munkáspárt (PvdA) vett részt. Ez utóbbi mondta fel a koalíciót, mert az a véleménye, hogy tartani kell a koalíció eddigi tervét, és ebben az évben a holland missziót be kell fejezni Uruzgan afgán tartományban.

A holland állami tévének adott interjújában Balkenende azt mondta: "A parlamenten áll, hogy kimondja, miként vélekedik a kérdésrõl". Az ügyvezetõ kormányfõ emlékeztetett arra, hogy a parlament is ellenezte a csapatok afganisztáni tartózkodásának meghosszabbítását.

A NATO fõtitkára, Anders Fogh február elején kérte Hollandiától, hogy 2011 augusztusáig, vagyis egy évvel hosszabbítsa meg afganisztáni küldetését. Ehhez azonban egyhangú támogatásra lett volna szükség a kormányban. Afganisztánban csaknem kétezer holland katona szolgál jelenleg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!