2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kamionnal lopják a fát SomogybanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 10:39:14
Ipari mennyiségben lopják a fát a somogyi erdõkbõl. Van olyan település, ahonnét kamionokkal hordják el a tolvajok a fát, és már egész erdõrészek hiányoznak.

A gazdák azt mondják, hogy képtelenek megvédeni a vagyonukat: hiába tesznek feljelentést, a bûnözõk ellen általában nincs bizonyíték. Hasonló gondokkal küzdenek a borsodi és a szabolcsi erdõtulajdonosok is.

Letarolt erdejét mutatta egy nemesdédi asszony. A tolvajok miatt a család egyre nehezebben él meg: hiába dolgoznak sokat, munkájuk haszna a bûnözõké. Erdeiket rendszeresen fosztogatják, a káruk többmillió forint.

„Csak azt látjuk, hogy mire vágásérett lenne, mire hozna valamit, addigra nekünk semmi sem fog maradni” - mondta Baráthné Bodrogi Erzsébet.

Nemesdéden óriási méreteket öltött a falopás, és a gazdák szerint a tolvajok egyre gátlástalanabbak. A település határában már egész erdõrészek hiányoznak. A polgármester szerint a fát nem maguknak viszik fûteni, hanem jó pénzért eladják.

„Szinte napi rendszerességgel, 1-2 - van, amikor kamion nagyságú, van amikor kisebb - autóval, több tíz köbmétert fát visznek el innét. Tehát eladásra kerül, és nem a családok tüzelõjét fedezi” – mondta Halászi Attiláné Nemesdéd polgármestere.

A gazdák hiába tudják, hogy kik fosztogatják az erdõket, bizonyítékuk nincs a bûnözõk ellen. A rendõrség ígérete szerint a tolvajokat ezentúl rendszeres razziákkal próbálják megfékezni.

Bár a településen térfigyelõ kamerarendszer mûködik, és a rendõrök is gyakran járõröznek, a fatolvajokat mindez nem riasztja el. Az önkormányzatnál most faluõr alkalmazásán gondolkodnak, illetve erõsítenék a helyi polgárõr egyesületet is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!