2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
TB-akták: Van megoldás a pályakezdõk számáraForrás: http://www.haon.hu
Utolsó módosítás: 2008-08-27 13:50:47
Nyíregyháza - Az a pályakezdõ is rendelkezhet érvényes társadalombiztosítással, akinek még nem sikerült elhelyezkednie. Illetékes szakemberek segítségével próbálunk tanácsot adni: mit tehetünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk?

Nyár révén megnõtt a pályakezdõ munkavállalók száma. Az oktatási intézménnyel megszûnõ jogviszonnyal együtt a társadalombiztosítás is érvényességét veszti. Ilyenkor az orvosnál, vagy a gyógyszertárban a számítógép piros kóddal jelzi, hogy a szolgáltatást igénybevevõ fél nem fizet egészségügyi járulékot, így nincs „érvényes” társadalombiztosítása.

De mit tehetnek azok a pályakezdõk, akik még nem találtak munkahelyet? Több olvasónk is jelezte, hogy nem kapott elégséges információt a pályakezdõ munkakeresõk lehetõségeirõl. Pedig van járható út, nem is egy.

Potesnyik Friderika a Szociális Iroda csoportvezetõje elmondta, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság szociális rászorultsági alapon is igényelhetõ.

Nem kell mást tenni, mint egy formanyomtatványt kell kitölteni a Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális Irodájában. Fõszabályként elmondható, hogy annak az igénylõnek állapítható meg egy évre a szociális rászorultsága, akinek egyedülélõként jövedelmejövedelem kevesebb, mint 34200 forint. nem haladja meg a 42750 forintot vagy családjában az egy fõre jutó havi

A pályakezdõknek külön a figyelmükbe ajánlják, hogy célszerû a Munkaügyi Központnál regisztráltatni magukat, ezzel is esélyt adva arra, hogy hamarabb munkát találjanak, illetve különbözõ programokban is bevonásra kerüljenek. Az igényléssel kapcsolatos további feltételek a csatolt jogszabályban olvashatók.

Viszont, ha valaki már késõn értesült a lehetõségrõl annak nem maradt más, mint, hogy rendezi „a számlát”. Mindezt megteheti az illetékes adóhivatalban. Magyar Norbert az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy az egészségügyi járulék havonta 4350 forint.

Ha pedig valaki érvénytelen társadalombiztosítással vett igénybe orvosi szolgáltatást, annak díját is meg kell téríteni. Az APEH felszólító levelet küld minden érintettnek, ezután nyolc munkanapom belül van lehetõség az összeg egyenlítésére. Kiemelte, hogy céljuk ezzel nem a büntetés, hanem, hogy minél több társadalombiztosítással nem rendelkezõ embert vonjanak vissza a rendszerbe.

Így tehát, az a pályakezdõ, aki nem jogosult szociális alapon a társadalombiztosításra nem tehet mást, mint, hogy zsebbõl fizeti a járulékot, addig, amíg nem talál munkát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!