2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Robbanás a szlovákiai vegyi üzembenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 19:03:09
Kalcium-karbid elõállítása közben robbanás történt hétfõn reggel a szlovákiai Nyitranováki Vegyimûvekben. A balesetben három ember sérült meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint az egyik égetõkemence hûtõvize egy forró karbiddal teli kádba szivárgott, ami robbanáshoz vezetett.

Mindhárom sérült a bajmóci kórházba került, gyógyulásuk valószínûleg körülbelül hat hetet vesz majd igénybe. A történtekrõl bõvebb tájékoztatást nem adtak ki, az ügyben belsõ vegyészeti ellenõrzés és rendõrségi eljárás is indult.

Az északnyugat-szlovákiai iparvárosban az utóbbi években több baleset is történt.

2006 novemberében tisztázatlan okokból körülbelül kétezer tonna homokos-agyagos iszap zúdult tizenegy, éppen munkához készülõdõ bányászra kétszáz méteres mélységben. A bánya feletti szántóföldön az omlás következtében tizenegy méter átmérõjû, 35 méter mély kráter keletkezett, többen életüket vesztették.

Néhány hónappal késõbb, 2007 márciusában egy hadianyagok szétszerelésére, megsemmisítésére szolgáló csarnokban történt nyolc áldozatot követelõ robbanás. A telep egy része teljesen eltûnt a föld színérõl, de gyakorlatilag az egész beépített terület tönkrement. A robbanás erejét jelzi, hogy két kráter is keletkezett, melyek közül a nagyobbik átmerõje körülbelül húsz méter volt. Több mint tíz kilométernyire lévõ épületek - köztük a bajmóci vár - ablakait is betörte az óriási légnyomás. A határhoz közeli cseh szeizmológiai berendezések földrengésként érzékelték a robbanásokat.

A tavalyi gázválság idején tûz ütött ki a széntüzelésû nyitranováki hõerõmûben, két blokkot ideiglenesen le kellett állítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!