2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kiütések farmertõl, ekcéma cipõtõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-23 17:53:56
Egy penészedést gátló anyagtól válhatnak veszélyessé a ruházati termékek. A dimetil-fumarát nevû vegyületet ezért tiltották be az Európai Unióban. Csakhogy itthon több üzletben, és piacon is árulnak olyan terméket, amely tartalmazza.

Miszlikbe aprítják a csizmaszárat, csak így fér bele a lombikba. Nem rendeltetésszerû használat, de így legalább nem ér kellemetlen meglepetés egyetlen vásárlót sem.

A dimetil-fumarát nevû anyag miatt már sokan kötöttek ki a bõrgyógyásznál. A talp szélen, a láb oldalán viszketõ kis hólyagocskákból álló csoportok alakulhatnak ki.

„Az izzadás, ami kiválthatja a textíliából, vagy a cipõ bõrébõl az allergiát kiváltó allergént” – mondta Dr. Lohinai György bõrgyógyász.

Ha kimutatják benne a dimetil-fumarátot, a terméket kivonják a forgalomból.

Farmerek, csizmák, tornacipõk. Mind elbuktak a teszteken. Boltok polcairól, piacokból, raktárakból kerültek a laborba, vagyis bárki vásárolhatott belõlük. Pedig már tavaly májusban betiltották az anyagot.

„Általában a termék mellé helyezik, egy tasakban, ez egy kristályos fehér anyag, lényegében szublimál és bejárja a kezelendõ árucikket” – mondta Czékus Miklós, az ÁNTSZ Közegészségügyi Osztályának munkatársa.

Kis tasakokban kerül a csomagolásba. Könnyen összekeverhetõ a szilikát géllel, ami levegõ páratartalmát köti meg, és nem veszélyes. A dimetil-furmát többnyire külföldrõl, 80 százalékban a Távol-Keletrõl érkezett árukban van, azért teszik bele, hogy a hosszú szállítás alatt ne penészedjen meg a termék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!