2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Drogfogyasztás - leggyakoribb indokok a fiataloktólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-23 18:38:42
A drogok minden érzetet meggátolnak, a kellemeseket és a kellemetleneket egyaránt.

A drog ma egy olyan szó, amit talán mindannyian hallottunk, de ha beszélni kéne róla többünk bajban lenne. Ebben (is) segít az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom csapata, akik egész évben felvilágosító elõadásokkal, füzetekkel, s különbözõ programokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a drogprobléma mindannyiunk ügye. „Nem kerülhetjük ki, nem mehetünk el mellette, mert egy idõ múlva nem lesz hely hova kitérni elõle, egy idõ múlva nem tudjuk majd merre fordítani a tekintetünk, hogy ne ütközzünk bele” – hangsúlyozzák.

Gyilkos mérgek

A következõkben egyik felvilágosító füzetükbõl idézünk. „A drogok lényegében mérgek. A bevett mennyiség határozza meg a hatást. Egy kis adag serkentõszerként (felgyorsít), egy nagyobb adag nyugtatóként (lelassít) hat. A még nagyobb adag pedig méregként, és akár meg is ölheti a használót.

Ez minden drogra igaz. Csak a hatás eléréséhez szükséges mennyiség különbözik. De sok drognak van még egy hátránya: az, hogy közvetlenül az elmére fejti ki a hatását. Eltorzíthatja a droghasználó érzékelését azzal kapcsolatban, hogy mi történik körülötte. Ennek eredményeként a személy tettei nagyon furcsák, ésszerûtlenek, értelmetlenek, sõt pusztítóak

lehetnek. A drogok minden érzetet meggátolnak, a kellemeseket és a kellemetleneket egyaránt. Tehát, bár a drogok rövid távú segítséget nyújthatnak a fájdalom csillapításában, ezzel együtt rombolják a képességeket és az éberséget, valamint zavarossá teszik az ember gondolkodását. A gyógyszerek olyan drogok, amelyek célja gyorsítani, lassítani vagy megváltoztatni valamit a test mûködésében annak érdekében, hogy a test jobban mûködjön. Néha szükség van rájuk. De ettõl még ugyanúgy drogok: serkentõszerként vagy nyugtatóként hatnak, és a túl sok gyógyszer ölhet. Tehát ha a gyógyszereket nem úgy használják, ahogy kell, akkor ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint az illegális kábítószerek.”

Beszélgetni kell

Az emberek legtöbbször azért kezdenek el drogozni, mert van egy olyan tényezõ az életükben, amit szeretnének megváltoztatni.

 

Indokok

A leggyakoribb indokok, amiket a fiatalok mondanak:


- szeretnének beilleszkedni
- unatkoznak
- nagymenõk akarnak lenni
- tanulási nehézségeik vannak
- kíváncsiságból stb.

Ha ezeket jobban megnézzük, látjuk, hogy van bennük egy közös: mindegyik egy probléma. Egy olyan probléma, amit a gyerek vagy fiatal nem tud megoldani, ezért menekül a kábítószerhez, ami reményei szerint a megoldást fogja hozni.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a problémájuk nem oldódik meg, sõt, akkor kezdõdik csak igazán!

– Ilyenkor az a legjobb, ha leülünk a személlyel és egy kétirányú kommunikációval kiszedjük belõle, mi aggasztja, mi az, amit nem tud egyedül kezelni. Ha már tudjuk, mi az alapvetõ baj, tudunk segíteni a megoldásban. Ezután már nem lesz szükség kábítószerre sem – javasolja Horváth Richárd, a mozgalom elõadója.

 

Számokban:

 

391 település kapcsolódott be valamilyen formában a programjaikba;
1188 iskola képviseletében vettek részt személyesen tanárok vagy diákok a rendezvényeiken;
54.000 ember csaknem 105.000 kilométert futott a drogmentességért;
55.000 gyerek tette le a Drogmentes kapitány esküt;
75.000-en csatlakoztak aláírásukkal a Drogmentes Magyarországhoz;
312.000 drogfelvilágosító füzetet osztottak szét.


A témáról és a mozgalomról bõvebben a www.drogmentes.hu-n olvashat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!