2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
OVB: tilos kocsmában és könyvesboltban ajánlószelvényt gyûjteniForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-23 18:57:32
Állásfoglalással erõsítette meg hétfõ este az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy nem lehet ajánlószelvényeket gyûjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban vagy italkimérésekben.

A Választási eljárási törvény szerint nem lehet gyûjteni ajánlószelvényt munkahelyen munkaidõben vagy munkaviszonyból, illetõleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.

Az OVB azzal kapcsolatban vizsgálta a kérdést és adott ki állásfoglalást, hogy több, az áprilisi országgyûlési választáson indulni szándékozó párt az interneten hirdette meg, mely boltokban, kocsmákban lehet leadni rájuk az ajánlószelvényeket.

 

Állásfoglalásában az OVB megállapította: a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekrõl.

"Ebbõl következõen a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzõk egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyûjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidõben bárki ajánlószelvényt gyûjtsön" - állapította meg a testület.

Az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemrõl szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a jármûvet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végzõ egyéni vállalkozók (akkor is, ha egyéni céget alapított) munkavégzési helyét".

Az OVB felhívta a figyelmet arra, hogy értelemszerûen nem vonatkozik a tilalom a jelölõszervezetek által fenntartott, mûködtetett munkahelyekre.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a tilalom megsértését jelenti, ha a jelölõszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerûsít az ajánló szelvények gyûjtésére vagy leadására.

A budapesti 7. számú országgyûlési egyéni választókerületi választási bizottság pénteken egy magánszemély kifogása alapján foglalkozott Debreczeni József, az MDF országgyûlési képviselõjelöltje ajánlószelvény-gyûjtésével. A kifogást tevõ magánszemély szerint Debreczeni József weboldalán található egy tájékoztatás arról, hol lehet leadni az ajánlószelvényeket Debreczeni Józsefre. A kifogást tevõ szerint a felsorolt helyek munkahelyek (könyvesboltok, kávézók), és a tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely idõpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket. A helyi választási bizottság határozatának indoklása szerint a jogszabály nem engedi, hogy munkahelyen, munkaidõben gyûjtsenek ajánlószelvényt a jelöltek.

A Jobbik honlapján választókerületekre bontva, illetve lakcímek alapján kereshetõ meg, hogy a körzetben mely pékségekben, üzletekben, kocsmákban adható le az ajánlószelvény.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyûjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!