2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A delfinek kikapcsolják a cukorbetegségüketForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-23 19:25:37
A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni.

A San Diegó-i székhelyû National Marine Mammal Foundation kutatói úgy vélik, ha sikerülne megtalálni ezt a „kapcsolót” az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.

A kutatók idomított delfinektõl vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan esznek, éjjel azonban koplalnak. Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemzõek – magyarázta a BBC hírportálja szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.

Venn-Watson elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentõ inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerûen visszakapcsolnak normál üzemmódra. A cukorbetegeknek inzulinrezisztenciájuk miatt állandóan ellenõrizniük kell vércukorszintjüket. A delfinek valószínûleg azért fejlesztették ki ezt a képességet, hogy ellensúlyozzák fehérjedús, de szénhidrátban szegény étrendjüket. Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani.

Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is leírták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!