2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási BankhozForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-18 17:51:08
Címkék: Bihari hírek
A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény Koreában, Csedzsu-szigetén zajló éves közgyűlését követően.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a világ egyik legnagyobb, 100 milliárd dollár alaptőkével létrehozott multilaterális fejlesztési bankja 2016 júliusában nyitotta meg kapuit az újonnan csatlakozó országok előtt. A tagság feltételeiről szóló tárgyalások gyors és magyar szempontból kedvező lezárását követően az Országgyűlés májusban fogadta el a taggá váláshoz szükséges nemzetközi megállapodást.

A csatlakozási okmányokat a közgyűlés keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az AIIB Magyarországot képviselő kormányzójaként adta át Csin Li-csünnek, a bank elnökének.

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország másodikként csatlakozik a bankhoz Közép-Kelet-Európából. Magyarország gazdasági súlyának megfelelő tulajdonosi részesedést ért el az intézményben - amely nagyobb például Portugália részarányánál -, így az Egyesült Királyság által vezetett országcsoport tagjaként Magyarország az igazgatóságban hatékonyan vehet részt a bank stratégiájának, célkitűzéseinek alakításában is - tette hozzá a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter várakozásai szerint a tagsággal tovább nő Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere a világ dinamikusan fejlődő régiójában, ami kedvező hatást gyakorol a gazdasági növekedésre és a vállalati versenyképesség javítására egyaránt.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért hozták létre, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási igényét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A bank működésének megkezdése óta eltelt időben az elfogadott projektek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A közgyűlésen a bank tulajdonosai, köztük már Magyarország, ennek dinamikus növelését tűzték ki célul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!