2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-24 17:20:47
Változnak a lakossági hitelezés feltételei.

Szûk egy héten belül életbe lép több, a lakossági hitelezés feltételeit meghatározó jogszabály: így például hatályossá válnak a körültekintõ lakossági hitelezésrõl szóló kormányrendelet, illetve a fogyasztói hitelekrõl szóló törvény bizonyos passzusai is - írja a Világgazdaság - ra hivatkozva a Penzcentrum. A jövõ hónaptól kötelezõ alkalmazni a maximális hitel/fedezet arányra vonatkozó elõírásokat, de más fontos szabályok is életbe lépnek.

A pénzügyi szolgáltatóknak március elsejétõl bizonyos típusú hitel- és lízingszerzõdéseknél nem lehet a rendeletben meghatározottnál nagyobb arányszámokkal dolgozniuk. Fontos, hogy az új szabályt nem a hónap elsõ napjától átvett ügyletekre, hanem a már befogadott kérelmekre is alkalmazni kell.

A legkedvezõbb pozíciót a forintalapú kölcsönöket választó ügyfeleknek biztosít a jogszabály, mivel ebben az esetben a felajánlott fedezet hitelbiztosítéki értékének (amely 10-25%-kal is alacsonyabb lehet az adásvételiben szereplõ vételárnál) 75%-át is elérheti a nyújtott kölcsön összege. A lízingszerzõdéseknél 5 százalékponttal magasabb az alkalmazható határ.

A frankhiteleknek tündöklése után a jogszabály bevezetésével könnyen megélhetjük a termék bukását is. A 45%-os limit (lízing esetében 50%) következtében eltûnhetnek - vagy fokozatosan kiszorulhatnak - a piacról a CHF-hitelek.

A jármûhiteleknél fontos változás a hitelezhetõségi limit mellett a 84 hónapos maximális futamidõ is. A további fontos változásokat a táblázat tartalmazza. Több bank úgy nyilatkozott a változásokkal kapcsolatban, hogy a szigorítás nem jelent drámai változást a mûködésükben, mivel már most hasonló hitel/fedezet arányokat alkalmaznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!