2023. február 3. Péntek, Balázs.
 
Hiába a szárazság, olcsó lesz a búzaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-19 19:42:25
Az az érdekes helyzet áll elő Magyarországon, hogy egyszerre lesz jóval kevesebb búzatermés és esnek érdemben a búzaárak. Legalábbis erről beszélt Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

Hazánkban ugyanis jelentős vízhiány van, legalábbis a mezőgazdaságban, emiatt a tavalyi rekordhoz képest akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet a termés. Külön érdekes, hogy milyen elavult technológiával vagy költségszinteken termelhet a magyar termelők nagy része, ugyanis az elnök szerint a magyar termelők fele a rekordtermés idején is veszteséges volt

Most Vancsura szerint a búzatermelők 70-80 százalékának lesz ráfizetéses a termelés, a tavalyi 42 ezer forintos tonnánkénti ár helyett idén 40 ezer alá is feltehetően becsúszó árakon. A fő ok az lehet, hogy a korábbi években egyre növekedtek a világpiaci készletek is.

Arról nem beszélt Vancsura, hogy miért búzát vet valaki, ha komolyabb csoda kéne ahhoz, hogy fenntarthatóan tudja ezt termelni. Mindenesetre az elnök szerint mindez nem múlik el nyomtalanul, hiszen ismét egymillió hektár alá csökkenhet búza termőterülete. Közben a napraforgóé például évek óta stabilan nő, mert az a szárazságnak is sokkal jobban ellenáll, és még úgy is megéri termelni, hogy idén például 7-8 százalékot csökkenhet az ára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!