2018. május 25. Péntek, Orbán.
 
Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtésForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-19 21:26:53
Címkék: Bihari hírek
Két, nyitott, uniós pályázati lehetőség segíti a vidéki városok távfűtési rendszerének korszerűsítését összesen 45 milliárdos keretösszeggel. Mind a két felhívásra már benyújthatóak a kérelmek, így ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan állnak a pályázatok. A távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz új fogyasztók rendszerbe kapcsolására, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására.

A pályázatok még márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon. A "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című KEHOP-5.3.1-17 kódszámú felhívás 31,47 milliárdos keretösszeggel, míg a "Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című KEHOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás pedig 13,49 milliárdos összeggel.

Mindkét pályázat esetében fontos azt megemlíteni, hogy a fejlesztések Magyarország teljes területén megvalósulhatnak, illetve, hogy a támogatás minimális mértéke 10%, a maximális pedig 60%.

A KEHOP-5.3.1-17 pályázatról röviden

A rendelkezésre álló keretösszeg 31,47 milliárd.
Az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió, maximum 4 milliárd forint.
Várhatóan 8-300 db kérelmet támogatnak.
Az uniós forrást a pályázók felhasználhatják szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, felhasználói hőközpontok korszerűsítésére, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolására, új kooperációs gerincvezeték kiépítésére, primer hőtávvezetékek cseréjére és a hőtároló létesítése.
A támogatási kérelmet távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
A kérelmeket május 30-tól már be lehet nyújtani, az első szakaszhatár június 30-a. A pályázati oldalon található hivatalos statisztikák között még nem találjuk meg ezt a pályázatot.

A KEHOP-5.3.2-17 pályázatról röviden

A rendelkezésre álló keretösszeg 13,49 milliárd.
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 20 millió forint, maximum 2,5 milliárd forint.
Várhatóan 6-100 db kérelmet támogatnak.
A forrás a pályázók megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállításra, meglévő megújuló energiát alkalmazó létesítmények kapacitásának növelésére és egyéb járulékos feladatok ellátására használhatják fel.
A támogatási kérelmet távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
A kérelmeket már április 17-től be lehet nyújtani és már a második szakaszhatár is lezárult június 16-án. A hivatalos statisztikák szerint erre a pályázatra már 12 kérelem érkezett be, összesen 10,1 milliárdos igényelt támogatási összeggel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!