2018. május 25. Péntek, Orbán.
 
Újabb nagy üzletekre készül Moszkva a magyarokkalForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-19 21:32:19
Címkék: Bihari hírek
Együtt terjeszkedhet külföldön a Paks II.-t is építő orosz Roszatom és a jelenlegi atomerőművet működtető MVM.

 

Együttműködésük további fejlesztéséről írt alá szándéknyilatkozatot a IX. Nemzetközi Atomexpo Fórum alkalmából a Roszatom és az MVM – közölte az orosz atomkonszern.

A megállapodás célja részben a kétoldalú együttműködés fejlesztése a paksi atomerőmű szervizelésében.

De emellett cél "a nukleáris üzemanyag-szállítás terén közös atomenergetikai projektek megvalósítása Oroszországban, valamint harmadik országokban, a nukleáris képzés, illetve szakemberképzés, valamint a tudományos kutatás-fejlesztés vonatkozásában" is.

Úgy fogalmaztak, hogy a felek érdekeltek az üzletfejlesztésben is a megújuló energiaforrások terén Közép- és Kelet-Európában, valamint a balkáni térségben, beleértve a kis teljesítményű vízerőműves projekteket is.

A HVG épp a múlt héten írt arról, hogy az orosz cég magyarországi leányvállalatán keresztül törhet be például az indiai zöldenergia-piacra.

A Roszatom többségi tulajdonában lévő Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. ugyanis olyan kisméretű, 0,5–2 megawatt kapacitású konténeres vízerőművet fejlesztett ki, amely több ország érdeklődését is felkeltette, és a Roszatom most ezzel (is) szeretne belépni India megújulóenergia-piacára.

A Rusatom Nemzetközi Hálózat most a Debreceni Egyetemmel is aláírt egy megállapodást, amely szerint a Debreceni Egyetem bázisán megvizsgálják egy atomenergetikai szakembereket képező kar létrehozásának lehetőségét.

"A dokumentum lehetővé teszi a nukleáris medicina terén alkalmazott kutatásokat szolgáló, illetve kereskedelmi célú projektek megvalósításához történő hozzájárulást, beleértve izotópok sugárgyógyászati készítmények előállítását, valamint a mezőgazdasági termékek besugárzását, stb." – írták.

Az MVM Paksi Atomerőmű is aláírt most egy megállapodást a Ruszatom Szervizzel, amely a paksi atomerőmű GCN-317-es fő keringtetőszivattyúinak karbantartásához és ütemterv szerinti javításához szükséges tanácsadói szolgáltatásról szól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!