2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hétfõtõl az ingyen utazóknak is jegy kellForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-24 17:40:56
Március elsejétõl minden helyközi buszjáratra és vonatra kötelezõ lesz regisztrációs jegyet váltaniuk a díjmentesen utazóknak.

Egyes autóbusztársaságok kísérleti jelleggel több hete bevezették az új rendszert. A Borsod és a Hajdú Volán utasai így már megismerkedhettek a jegytípussal.  A regisztrációs jegy az úticél megnevezésével ingyenesen kérhetõ bármely más jegyhez hasonló módon, a helyközi buszokon elsõsorban a jármûvezetõtõl.
A 65 év felettiek személyi igazolványuk bemutatásával igazolják, hogy díjmentes utazásra jogosultak.

A Hajdú Volán Zrt. már elindította a próbaüzemet, hogy az utazóknak legyen idejük hozzászokni a regisztrációs jegyhez, és az esetleges problémák idõben észlelhetõek legyenek.

Balogh Gyula, Hajdú Volán Zrt., marketingigazgató


„A Hajdú Volán Zrt. 2010. február 1-tõl alkalmazza a regisztrációs jegyet, amit hivatalosan március 1-tõl kellene csak. Nálunk minden feltétel adott volt ahhoz, hogy azt már korábban alkalmazzuk. Valamennyi autóbuszunkon a jegykiadó pénztárgépeket egy Európai Unió által támogatott projekt keretén belül lecseréltük és ezek a pénztárgépek rövid idõn belül képesek kiadni a regisztrációs jegyet."

Miskolcon is minden adott volt az átálláshoz, így már ott is kapnak regisztrációs jegyet az utasok.

Ujj Zsuzsanna, PR menedzser, Borsod Volán Zrt.


„Több, mint 3 hete adjuk a regisztrációs jegyet, ezalatt  kb. 40 ezer darabot már kiadtunk probléma mentesen, mondhatom így. Sem a jegykiadás során, sem pedig azzal kapcsolatban utas panasz nem érkezett, hogy esetleg késéseket okozott volna maga a jegykiadás.

Debrecenben és Miskolcon tehát nem okozott gondot az átállás. Mint látható, a jegy kiadása csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Az általa összegyûjtött adatok azonban segítik a menetrendek tervezését, és egyértelmûvé teszik, hogy mennyi közpénz jár a közlekedési vállalatoknak a díjmentes utazások után. A közlekedési minisztérium ezért számít az utasok együttmûködésére, és bízik a regisztrációs jegy sikeres, gördülékeny bevezetésében.

Nullás jegybõl nincs retúr

Megérzik az utasok a regisztrációs jegy bevezetését - írja a Népszabadság. A vonattal vagy a Volán-társaságok járatain ingyen utazóknak jövõ hétfõtõl úgynevezett nullás jegyet kell váltaniuk, amelybõl nincs retúr. A vasútállomásokon a pénztáraknál lehet hozzájutni a jegyhez vagy a jegyvizsgálótól.

A buszokon pedig a vezetõtõl kell kérni. A cikk szerint a regisztrációs jegy bevezetése miatt a pénztáraknál tömött sorok alakulhatnak ki, a buszok indulását pedig lassíthatja, hogy az ingyen utazóknak is kell tikettet váltaniuk. A jegy célja az, hogy a társaságok megtudják, valójában mennyien használják szolgáltatásukat. Bevezetése az idén 100-250 millió forintba kerül. A célját azonban nem éri el, hiszen statisztikát csak a géppel kiadott jegyek alapján tudnak vezetni - olvasható a cikkben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!