2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szünidei étkezés Hajdú-Biharban: nélkülöző gyermekből sajnos mindig van elégForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-24 13:30:33
Címkék: Bihari hírek
Hajdú-Bihar – Hozzávetőleg 5,3 milliárd forintot költ idén az állam a nyári gyermekétkeztetésre.

Sokan úgy döntenek, hogy hazaviszik a meleg ételt  -  Fotó: ÉKN

 

Mivel a települési önkormányzatok eddig is fontosnak tartották a szünidei gyermekétkeztetést, csak a fejkvótát kevesellték, az ő kérésükre emelték fel az egy napra jutó 440 forintot 570 forintra. Ennyiből pedig azért már ki lehet hozni a saját konyhán a napi betevőt – így az általunk megkérdezett polgármesterek.

 

Kivéve a hétvégén

Olajos Mihály, Szentpéterszeg független polgármestere a Naplónak elmondta, hogy minden érintett gyerek szüleit értesítették a lehetőségről. – A faluban a fiatalok legalább 80 százaléka rászoruló, ez a mintegy félszáz gyerek (0-tól 18 éves korig) egész nyáron át napi egyszeri főtt ételt kap tőlünk. Kivéve a hétvégét. A napi fejkvóta 570 forint, amiből azért ki lehet jönni. Tapasztalataink szerint a többség inkább hazaviszi az ételt, így a család többi tagjának is jut belőle – fogalmazott a települési vezető.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere úgy véli, hiába a gyerek automatikus jogosultsága az ellátásra, ha a szülőnek annyiféle papírt kell beszerezni, hogy a jogosultaknak talán a tíz százaléka vállalja ezt a tortúrát:

A 340 jogosult gyerek közül eddig mindössze 30-nak a szülei kérték az ellátást. De közülük is többen csak azt követően, hogy a kollégáim lehetővé tették, hogy a gyerekek elvihessék haza a meleg ebédet.

 

Automatikussá vált

Tóth Ferenc, Komádi kormánypárti polgármestere egy beszédes számmal kezdte a mondandóját: 531. Ennyien vannak a bihari kisvárosban azok a fiatalok, akik ingyen étkezhetnek a nyári szünidőben. Ebben benne vannak a bölcsődések (azok is, akik nem járnak bölcsibe, de jár nekik), az óvodások, az általános és a középiskolások egyaránt. – A jogosultságot a gyermekvédelmi támogatás alapozza meg, az étkezésre fejenként és naponta 570 forint fordítható. Ez a lehetőség ma már alanyi jogon jár a rászorulóknak, míg korábban pályázni kellett a pénzre (igaz, akkor is mindig megkaptuk). Egyébként ma már ez vonatkozik valamennyi (téli, tavaszi, nyári, őszi) iskolaszünetre – mondta.

Balogh András, Tépe független polgármestere arról beszélt, hogy náluk beindult az Erzsébet-tábor, és működik a nyári gyermekétkeztetés is:

Az önkormányzat konyhájának hála, minden megy gördülékenyen, a gyerekek a hivatalos ebéd mellé friss gyümölcsöt is kapnak majd nyáron.

 

Jegyzői hatáskör

Tóth József (DK), Polgár polgármestere: – A városban 285-en jogosultak ilyen jellegű ellátásra. Ez a két és a három h-s (hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű) gyerekeket illeti meg a törvény szerint, mégpedig automatikusan. Ami egyébként jegyzői hatáskör. 2016. januárig ez az önkormányzatok számára választható lehetőség volt, azóta viszont kötelező. A költségvetés a forrást biztosítja hozzá, az ételt pedig a saját konyhánkban állítjuk elő. Amivel bajom van, az az, hogy ha egy kétgyerekes családban mindkét szülő minimálbérre van bejelentve, akkor a csemetéik már elesnek ettől a lehetőségtől, mert az egy főre eső jövedelem meghaladja a törvényben foglalt minimumot. Ezért a 37 ezer 500 forint/főn emelni kellene. A gyerekek nagy száma és a torlódások elkerülése érdekében döntöttünk úgy, hogy egyszer használatos edényekben vihetik az ebédjüket haza.

Orvos Mihály, Bagamér független polgármestere elárulta, hogy a faluban több mint 300 gyerek jogosult a szünidei ellátásra, bár egyelőre csak hideg élelmet tudnak nekik adni, mert a konyhát éppen felújítják. Reméli azonban, hogy néhány hét múlva ismét meleg ételt kaphatnak a rászorulók tőlük.

– Petneházi Attila –

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!