2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
EU-csúcs: egyetértés született a külső határok védelmérőlForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-24 13:38:58
Címkék: Bihari hírek
Befejeződött a csütörtökön kezdődő uniós csúcs Brüsszelben, a tagállamok egyességre jutottak abban a kérdésben, hogy meg kell védeni az Európai Unió külső határait, valamint a haderejét is fejleszteni kell. A két napos találkozó fő napirendi pontja a migráció volt. Orbán Viktor fontos előrelépésként értékelte az EU védelmi dimenziójának megerősítését, egyúttel jelezte, hogy lehetetlen, hogy mások határozzák meg, kikkel éljenek együtt a magyar állampolgárok.

Az Európai Unió (EU) védelmi dimenziójának erősítése az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a rendszerben - közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken a tanácskozást követő sajtóértekezletén. Az MTI összefoglaljó szerint a magyar miniszterelnök fontosnak nevezte az EU védelmi dimenziójának megerősítését, hogy a kontinens gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani.

Kiemelte, hogy összhangot és ésszerű elrendezést kell létrehozni a hadi beszerzések területén, a kiegyensúlyozottság elvét figyelembe véve.

A kétnapos EU-csúcs pénteki napját a migráció napirendi pontja uralta. Egyetértés volt arról, hogy meg kell védeni az EU külső határait, hogy meg kell állítani az illegális bevándorlást, és hogy együtt kell működni a kibocsátó- és tranzitországokkal.

 

Orbán Viktor ennek kapcsán kijelentette, hogy egyes tagállamokkal ellentétben Magyarország nem szolidaritási-technikai, hanem identitási kérdésnek tekinti az unió területén tartózkodó menedékkérők elosztását. Lehetetlennek nevezte, hogy bárki más határozza meg Magyarország identitását és hogy a magyar állampolgárok kikkel éljenek együtt. Az uniós menekültügyi kvóták elleni magyar és szlovák kereset ügyében várható ítéletről szólva a miniszterelnök határozottan közölte, hogy a kormányt a számára esetleg kedvezőtlen döntés sem kényszerítheti arra, hogy feladja az álláspontját.

 

Macron bemutatkozik a Visegrádiaknak

A V4-ek vezetői az uniós csúcstalálkozó pénteki ülésnapjának kezdete előtt megbeszélést folytattak a tavasszal elnökké választott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki először vesz részt uniós csúcstalálkozón. A tárgyalók abban egyeztek meg, hogy az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet kell, hogy legyen. Macron korábban ugyanis bírálta azokat a közép-európai országokat, köztük burkoltan Magyarországot. Orbán Viktor erre reagálva csütörtökön közölte: az új államfő belépője nem túl biztató, ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát. A V4-ek és a francia elnök a külföldre delegált munkavállalók jogállásáról, a migrációról, az éghajlatvédelem kérdéseiről és az egységes piacról egyeztettek.

 

Emmanuel Macron elmondta, hogy a visegrádi országok vezetőivel meghatározták azokat a kérdéseket, amelyekben nézeteltérések mutatkoznak, és amelyekről folytatják az eszmecserét, de vannak olyan témák, amelyekben szeretné, ha együtt lépnének előre, köztük a kiküldött munkavállalók kérdésében. Ez utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett, a távolság az álláspontok között nem áthidalhatatlan. Úgy fogalmazott, Macronnal arra jutottak, hogy ha a következő hónapokban a szakértőik keményen dolgoznak, akkor megállapodásra is lehet jutni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!