2024. április 24. Szerda, György.
 
Fórum a fórumról, avagy kell-e a börtönkórház Berettyóújfaluba?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-24 14:04:02
Címkék: Bihari hírek
Berettyóújfalu – A fórumon jelenlévők a népszavazás kiírása mellett voltak a börtönkórház létesítése ügyében.

Fotó: Kovács Péter

 

– Sem a börtönkórház mellett, sem ellene nem szólok, és ennek a fórumnak sem az a célja, hogy a jelenlévők mellette vagy ellene álljanak ki. Csupán tájékozódni szeretnénk, tisztábban szeretnénk látni, kérdéseket megfogalmazni, amelyekre a jövő héten hétfőn ugyanitt és ugyanekkor tartandó lakossági fórumon feltehetően megkapjuk a válaszokat – Szántai László önkormányzati képviselő szavai voltak ezek a Berettyóújfaluba tervezett börtönkórház létesítése ügyében az általa összehívott lakossági fórumon. Hétfőn este a Nadányi Zoltán Művelődési Központ nagytermébe mintegy százan gyűltek össze, hogy újabb információt kapjanak a képviselő-testület által egyhangúlag meghozott határozatról és várható következményeiről. A májusi soros ülésen minden képviselő megszavazta azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy a kórház mögött lévő, körülbelül 8 ezer négyzetméteres területet az önkormányzat börtönkórház építésére ingyenesen átadja az államnak.

 

Ezért szavazta meg

– Berettyóújfalu teljes lakosságát érintő döntésről van szó, amely több tíz évre meghatározza a város életét, jellegét, éppen ezért fontos, hogy a tervezett börtönkórház ügyét társadalmi vitára bocsássuk. Bár a képviselő-testület szabályos körülmények között mondott igent a terület átadására, célszerű lenne, ha a kérdésben nem csak az a tizenkét ember mondana véleményt. Vissza kell térni a kérdésre a kormánydöntés előtt, hiszen addig bármit meg lehet változtatni – fogalmazott Szántai László, aki elmondta azt is, hogy miért szavazta meg a területátadásról szóló előterjesztést:

200 új álláshely, több milliárd forintos állami beruházás, csak szükség esetén mennek a rabok a kórház jelenlegi területére, szeparált lesz a kezelés, a kórház létbiztonsága több tíz évre megoldódik és emelkedik az egészségügyi intézmény szakmai színvonala.”

Ugyanakkor – hangsúlyozta – a döntés komoly társadalmi visszhangot váltott ki a városban, továbbá ő jobban átgondolta a témát, és sok kérdés vetődött fel benne. Például az, hogy lesz-e visszahúzó ereje a börtönkórház létének Berettyóújfalu egyik fejlődési lehetőségét, a strandfejlesztést, a gyógyközpontot tekintve? A speciális képzettséget igénylő álláslehetőségeket biztosan helybeliekkel töltik-e fel? Látogathatják-e a fogvatartott betegeket a hozzátartozóik? Hogyan változik a kórház környékén a város ingatlanjainak értéke? Készült-e hatástanulmány a börtönkórház létesítésére?

 

Kész felülvizsgálni

– A döntésbe be kell vonni a lakosságot, el kell indítani a társadalmi egyeztetést! Én kész vagyok a szavazatom felülvizsgálatára, adott esetben újra napirendre venni a kérdést. Megfontolandó lenne egy népszavazás kiírása az ügyben – fogalmazott a fórumot összehívó Szántai László önkormányzati képviselő.

HBN–KZS

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!