2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Még hatszáz NATO-kiképzõ megy AfganisztánbaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-24 18:55:04
A NATO bejelentette szerdán, hogy a szövetség európai tagállamai további 600 oktatót ajánlottak fel az afgán hadsereg kiképzéséhez. James Appathurai NATO-szóvivõ elmondta, hogy a decemberben felajánlott 1000 fõvel együtt elérték a szükséges létszám felét.

A szövetség afganisztáni missziójának fontos eleme, hogy az afgán hadsereg és a rendfenntartó erõk olyan felkészültségi fokot érjenek el, hogy fokozatosan átvehessék a NATO feladatait az iszlamista felkelõk elleni harcban.

Az új stratégia az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok fõparancsnoka, Stanley McChrystal nevéhez fûzõdik. Lényege, hogy fokozatosan az afgán hadsereg vegye át a felelõsséget a hadmûveletekért, a biztonság szavatolásáért.

 

Az európai elkötelezettség - nem utolsósorban az ellenséges közvélemény miatt - egyre erõtlenebb. Az európai államok lefaragják katonai költségvetésüket, miközben egyre többen vélik úgy, hogy a háborút nem lehet megnyerni. Legutóbb a holland koalíció bomlott fel, mert a szocialisták tartják magukat a korábbi megállapodáshoz a 2000 fõs holland csapatok idén nyáron történõ kivonásáról. Nem kizárt, hogy mások is követik a példát; az ugyancsak az ország déli részén állomásozó kanadaiak is tervezik 2800 fõs csapataik kivonását.

A NATO-központban azt remélik, hogy a jövõ év végéig a jelenlegi 97 ezer fõrõl csaknem a duplájára emelkedik az afgán hadsereg létszáma, a 94 ezres rendõrségé pedig további 40 ezerrel bõvül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!