2024. április 24. Szerda, György.
 
Itthon is árulják a veszélyes kínai gyerekjátékokatForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-24 19:05:59
A fésülhetõ sörényû póni és a neonzöld békacsalád a megengedettnél jóval több mûanyaglágyítót tartalmaz, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.

Magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, melyekben az egészségügyi határértéket meghaladó lágyító anyag, ftalát van. A ftaláttal érintkezõ gyermekeknél megnõ az asztma és az allergia kialakulásának veszélye.

Európai uniós tájékoztatás szerint magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, amelyeknek mûanyaglágyító-tartalma jelentõs mértékben meghaladja a megengedett határértéket, közölte szerdán az ÁNTSZ.

 

A magyar érintettségrõl a RAPEX, vagyis az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatalát. Két gyerekjátékról van szó, egy "pretty pony" nevû lila pónilóról és egy neonzöld békacsaládról. A ketesaruk.hu adatai szerint a békacsalád azért jelent vegyi kockázatot, mert a csomagolóanyagon lévõ fehér karika 20%, az átlátszó karika 23% dietil-hexilftalátot (DEHP) tartalmaz, míg a lila színû mûanyagpóni esetében maga a játék tartalmaz 24%-ot ugyanebbõl a tiltott szerbõl.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatalának közleménye hangsúlyozza: a mûanyag lágyítására használt ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportja, amelyeket többek között gyermekjátékok gyártásánál is alkalmaznak.

A megengedettnél több mûanyag-lágyítót tartalmazó termékek esetében a ftalát izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bõrbõl felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhat. Kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnõ az asztma és az allergia kialakulásának veszélye.


Az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézete az érintett forgalmazónál ellenõrzést végez, és ha a terméket forgalmazzák, akkor megtiltja a termékek árusítását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!