2024. április 24. Szerda, György.
 
Bedöntik a két bajban lévő olasz bankotForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-25 19:49:26
Címkék: Bihari hírek
Nem sikerült előteremteniük a továbbműködéshez szükséges tőkét, így bedől, illetve valószínűleg be fog dőlni a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza - közölte az Európai Központi Bank. Róma eközben elutasította négy nemzetközi befektetési bank összesen 1,6 milliárd eurós tőkepótlási ajánlatát, ehelyett várhatóan az Intesa Sanpaolo veszi át a bankok egészséges eszközeit.

Az Európai Központi Bank pénteki közleménye szerint az EKB időt adott a két olasz banknak arra, hogy bemutassák tőketerveiket, de képtelenek voltak hiteles megoldási javaslattal előállni. Az EU bankszanálási testülete, az SRB megállapította, hogy nem álltak elő a szanálás feltételei, a bankokat le kell építeni az olasz felszámolási szabályoknak megfelelően.

A Reuters eközben arról írt, hogy egy négy nemzetközi befektetési alapból álló csoport (Sound Point Capital, Cerberus, Attestor és Varde) összesen 1,6 milliárd eurós tőkeinjekciót ajánlott fel a két bajban lévő banknak május végén, de Róma visszautasította az ajánlatukat, mondván más az elképzelése. A próbálkozás amiatt bukhatott el, hogy a piaci befektetők a 15%-os tulajdonosi részesedés megszerzése mellett a menedzsment felett is ellenőrzést gyakoroltak volna saját elképzelésük szerint.

Az olasz kormány várhatóan vasárnap állítja össze rendeletét arról, miként likvidálnák a két bajba került bankot. A várakozások szerint az Intesa Sanpaolo veszi át a két hitelintézet egészséges eszközeit, az olasz nagybank döntése alapján jelképes áron, 1 euróért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!