2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az államfõ visszaküldte az amerikai vízummentességhez szükséges törvényt az OrszággyûlésnekForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-10-21 10:05:51
Sólyom László köztársasági elnök hétfõn megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek az amerikai vízummentességhez kapcsolódó bûnügyi célú adatcserérõl szóló megállapodást kihirdetõ törvényt - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Az államfõ a beutazáshoz szükséges ujjlenyomatok és DNS-profilok tárolásának személyiségi jogi vonzatait kifogásolja.

A bûncselekmények megelõzésének fokozása érdekében kötött magyar-amerikai megállapodás egyebek mellett lehetõvé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy bûnüldözési céllal megvizsgálják, hogy a birtokukban lévõ ujjlenyomat és DNS-profil szerepel-e a magyar ujjlenyomat adatbázisban.

Ugyanakkor a bûnügyi nyilvántartás hatályos magyar szabályai igen tág körben írják elõ az ujjlenyomatok tárolását, például bûncselekmény elkövetésével nem vádolt személyek ujjlenyomatai is benne vannak a nyilvántartásban. Így az igen tág körû magyar ujjlenyomat adatbázis hozzáférhetõvé tétele az amerikai hatóságok számára aggályokat vet fel a személyes adatok védelméhez való jog szempontjából - áll az államfõ hivatalának közleményében.

Sólyom László ezért arra kérte az Országgyûlést, hogy a megállapodást csak az után kösse meg, hogy a nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a megállapodás alkalmazása nem fog késedelmet szenvedni, hiszen a magyar jogszabályi háttér átalakítása párhuzamosan történhet a megállapodáshoz szükséges további egyezmények megkötésével.

A köztársasági elnök levelének szövege megtalálható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján (www.keh.hu).

Az amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy a magyar állampolgárok - másik hat ország polgáraival együtt - egy hónap múlva már vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. A jövõben az utazás elõtt 72 órával egy internetes kérdõív kitöltésével kell beutazási engedélyt kérni.

Fontos, hogy a vízummentesség csak az új, mikrochippel ellátott (bordó) útlevélre érvényes. Akinek régi, kék útiokmánya van, annak továbbra is vízumot kell kérnie. Szintén hagyományos beutazási engedélyre lesz szüksége annak, akinek elutasították az internetes kérelmét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!