2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fokozódik a hőség, támad az ózonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-06-27 20:06:19
Címkék: Bihari hírek
Szerdán a nyugat-európai ciklon előoldalán délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik térségünkbe, tovább fokozódik a hőség - közölte az OMSZ.

Míg kedden legfeljebb 29-34 fokot mérhetünk, szerdán akár 32-37 fok is lehet, és csak elszórtan várható zápor, zivatar a délutáni órákban. Szerdára az OMSZ 8 megyére adott ki másodfokú riasztást azért, mert a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakul. De meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is szerda éjfélig.

 

 

A mostani előrejelzések szerint csütörtökre kicsit mérséklődik a hőség, a hajnali, reggeli órákban szórványosan zápor, zivatar is lehet, napközben 38-35 fok várható. Pénteken már csak 28-33, szombaton 20-28 fok valószínű.

Jótanácsok hőségriasztás idejére:
- 11-15 óra között ne menjen a napra
- ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, de kerülje a kávé, az alkohol és a cukros üdítők fogyasztását
- vigyázzon, ha kocsiba ül, a meleg dekoncentrálttá teheti
- ha a meleg miatt rosszul érzi magát az utcán, itt találja meg a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

 

Veszélyes mennyiségű az ózon

Több hazai nagyvárosban határértéket meghaladó ózon szennyezettség várható, írja az Időkép. A felszínközeli ózonkoncentráció meghaladja az egészségügyi határértéket.

Az ózon a talajközelben rendkívül káros mind az emberre, mind a növényzetre. Jelenléte irritációt vált ki a szemben és a nyálkahártyán, akár a légzőszervek gyulladását is okozhatja, felerősítheti a hörghurutot és az asztmatikus tüneteket, roncsolja a növényzetet, savasítja a környezetet.

A talajközeli ózon jelentős része a kibocsátott légszennyezőanyagok átalakulásával jön létre. Keletkezése a légkörbe kerülő nitrogén-monoxidhoz (NO) köthető, mely a gépkocsihasználatból, a fűtési és tüzelési melléktermékekből származik. A nitrogén-monoxidból, a napsütés kiváltotta különböző egymást követő kémiai reakciók során, ózon (O3) molekulák jönnek létre a felszín közelében.

Reggel a városi forgalom beindulásával, és a szennyezőanyag kibocsátás fokozódásával, majd a kora délutáni erős besugárzás által végbemegy a folyamat. Az ózonkoncentráció ezt követően a késő délutáni órákban éri el a maximumát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!