2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Nyílik a hóvirág, érkeznek a gólyákForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-25 18:44:54
Csütörtökön az ország több településén is kabát nélkül sétáltak az emberek. Helyenként 12 fok fölött volt a legmagasabb nappali hõmérséklet. Úgy tûnik, hogy itt a tavasz, de a szakemberek azt mondják, hogy március elsõ felében néhány napra valószínûleg még visszatér a tél.

Trikóra vetkõzött táncos Nagykanizsa fõterén. Nem csoda, hogy melege volt, hiszen a zalai város hõmérõje 22 fokot mutatott kora délután. Igaz, órákon át sütötte a nap, úgyhogy csalóka az eredmény. A valós hõmérséklet 13 fok körül lehetett.

Nyílik a hóvirág a nagykanizsai családi ház kertjében, sõt bontogatja szirmait a tõzike és a kikerics is. A háziasszony büszkén mutatja a tavasz hírnökeit.

„Örömet okoz az embernek, amikor látja egyik napról a másikra, amikor kezd kibújni is, szoktam figyelni, hogy már látszik a bimbó a közepén” – mondta Gécsek Ferencné.

A vadon nyíló hóvirággal sem lehet mást tenni, legfeljebb csak megfigyelni. A növény ugyanis évek óta védett. Egyetlen szál leszakításért is tízezer forint lehet a büntetés.

A Somogy megyei Vörsre megérkezett a helybeliek kedvence, Charlie. Szinte egy idõben foglalta el a fészkét egy tüskevári társával, úgyhogy most van némi vita a két település között, hogy melyikük gólyája az elsõ az idén.

„Én szerda reggel vettem észre, hogy megjött. Húztam reggel föl a redõnyt, aztán nézem, és ott volt” – mondta Simon Rudolfné.

A vörsi és a tüskevári gólyát még több ezer követi majd. Magyarországon körülbelül 5 ezer pár gólya fészkel. Néhány évtizede még 8 ezren voltak.

Magyarországra tömegesen majd csak március végén térnek vissza a gólyák. A szakemberek szerint Charlie és a többi korán érkezõ valószínûleg nem Dél-Afrikában, hanem közelebb, feltehetõen a Földközi-tengernél töltötte a telet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!