2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Fémtolvajok a szivattyútelepenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-25 18:55:44
Lopják az ár- és belvízvédelmieket a fémtolvajok. Legutóbb a Hajdú-Bihar megyei Folyás szivattyútelepét rongálták meg, így a telep üzemképtelenné vált.

De ahhoz, hogy Folyás és Görbeháza belterülete biztonságban legyen a víztõl, a szivattyútelepnek mûködnie kell. Most sikerült átmeneti megoldást találni, de nem mindig van pénz a károk helyreállítására, ez pedig akár életveszélyt is okozhat.

Örülnek a szárnyasok, fürödhetnek a falu közepén, mert áll a belvíz a focipályán. A közeli szivattyútelepen csak nehezen tudják kiszedni a vízbõl az uszadékot, ellopták ugyanis a gerebet, vagyis azt a vasrácsot, ami megvédte a telepet a vízben sodródó szeméttõl. Gyorsan megoldást kellett találni.

„Hogyha az ideiglenes gerebet nem tudtuk volna betenni, tehát az egész telep kénytelen állni, akkor sajnos belterületen valóban olyan gondot okoznának, hogy házak kerülnének veszélybe” – mondta Sándor Attila, a TIKÖVIZIG szakaszmérnökség-vezetõje.

Egy szivattyút így is le kellett állítani, a telep csak félgõzzel mûködik. Nem csökken a vízszint, ráadásul a hiányzó vasrács miatt, ha valaki a vízbe esik, azonnal a gépek alá kerül. A rácsért a tolvajok párezer forintot kaphattak, a pótlása viszont csaknem egymillió forintba kerül. A térségben 4000 hektár van víz alatt.

Az elmúlt három évben ötven hasonló lopás történt Hajdú-Bihar megyében és környékén. A kár meghaladja a 15 millió forintot. A vízügynek nem mindig van rá pénze, hogy azonnal pótolja a megrongált vagy ellopott berendezéseket és ez ilyenkor, belvíz idején óriási károkat, vagy akár életveszélyt is okozhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!