2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Hackerek célpontja lehet a gpsForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-25 19:42:59
Angliában a teddingtoni National Physical Laboratory kutatóintézetben gyûltek össze a világ mûholdas navigációval foglalkozó specialistái.

A konferencia központi témája a gps rendszer sebezhetõsége volt, amirõl ijesztõ dolgokat mondtak el a szakértõk.

A gps (ami eredetileg csak az amerikai mûholdas navigációs rendszer rövidítése volt, de általánosan alkalmazzák az orosz Glonassra, és az EU Galileojára is) néhány év alatt beépült az életünkbe, egész iparágak alapulnak rá, és borzasztó káosz tud kitörni, ha csak egy mûhold kiesik a rendszerbõl, ahogy az történt például 2004 januárjában.

A fõ probléma azonban nem ez, hanem az, hogy a gps-szignál nagyon alacsony energiájú. 25 ezer kilométerrõl nagyjából egy autó fényszórójának az energiájával fedi le egy-egy mûhold a maga területét a Föld felszínébõl. A gyenge jelbõl ugyan a vevõegység tökéletesen ki tudja olvasni az információkat, de nagyon könnyû a mûhold felõl érkezõ adatokat blokkolni egyszerûen azzal, ha ugyanazon a frekvencián véletlenszerû jelekkel elnyomjuk õket. Ez történhet akár véletlenül is (például kalóz tévéadók jele akadhat össze a gps-szignállal), de akár szándékosan is, ahogyan például a hadseregeknél szokás egymás kommunikációját zavarni.

Az interneten könnyedén beszerezhetõk pár száz dollárért olyan kisméretû, egyszerûen kezelhetõ szerkezetek, amelyek több tíz kilométeres körzetben kiütik a gps-vevõket azzal, hogy számukra értelmezhetetlen adatokkal árasztják el a frekvenciatartományt, ahol a mûhold is adja a maga jelét. A nagyobb energiájú verziók ugyanezt meg tudják tenni a mobiltelefon-hálózattal is.

És még mindig nem ez a legkomolyabb fenyegetés, hanem a gps  spoofingnak nevezett jelenség, ami csak az utóbbi idõben kezd terjedni, egyelõre csak vicces kedvû hackerek szórakoznak vele, sok ezer dollárba kerül a megfelelõ felszerelés összeállítása hozzá, és borzasztó bonyolult a kezelése – de a szakértõk szerint egy-két éven belül eljuthatunk addig, hogy a bûnözõk is aktívan használják ezeket. A gps  spoofing annyit jelent, hogy hamis adatokkal írjuk felül a mûhold jeleit, és a vevõkészülékkel elhitetjük, hogy nem is ott van, ahol valójában van. Anglia keleti partjainál hajókkal próbálták ki a rendszert egy tesztben a biztonságtechnikai szakértõk, és elég nagy káoszt okoztak a helyi hajóforgalomban, amikor hirtelen minden arra járóval elhitették, hogy a svéd partoknál vannak.

A gps-rendszer ma olyan, mint az internet volt közvetlenül az elsõ vírusok megjelenése elõtt. A navigáció egyre kevésbé fog ezentúl arról szólni, hogy pontosan megállapítsuk, hol vagyunk, mondta David Lang professzor, az egyik megszólaló a konferencián, ehelyett az adatbiztonságra kerül át a hangsúly.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!