2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mától nehezebb hitelhez jutniForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-01 18:15:27
Nehezebb ingatlan, vagy autóhitelhez jutni hétfõtõl egy új kormányrendelet miatt. A legnépszerûbb, svájci frank alapú lakáshitelekhez például 50 százalék önerõ szükséges.

A kormány ezzel szeretné megóvni az embereket attól, hogy végzetesen eladósodjanak. A gépjármûkereskedõk szerint elkésett a rendelet és arra számítanak, hogy a jövõben fele annyian vesznek majd új autót, mint most.

Akárhogy is számol az értékesítõ, az autó negyedét mindenképpen ki kell fizetnie a vásárlónak, ha új autót akar venni. Eltûntek a nulla és 10 százalékos önerõvel elvihetõ autók hirdetései. Most elsõsorban a készpénzes vásárlókra számítanak a kereskedõk.

„Ez a szigorítás a finanszírozás területén azt a megmaradó, egyébként kevesebb mint 20 ezer finanszírozást, ami a tavalyi esztendõben volt, akár felezheti is” – mondta Gablini Gábor, a Gépjármû Kereskedõk Országos Szövetségének elnöke.

Vagyis feleannyi autót adhatnak el hitelre. De nemcsak az autóra, a lakásra is többet kell félretenni ezentúl. Mindkét hitelnél az ingatlan, vagy az autó legfeljebb 75 százalékát finanszírozza a bank. Ha devizában akar valaki eladósodni, akkor még nagyobb az önrész. Ha mondjuk, valaki 10 millió forintot szeretne felvenni, akkor forint hitel esetén 7 és félmillió, eurósnál 6 milliót, svájci frankos konstrukció esetén pedig mindössze 5 millió forint hitelt adhat egy pénzintézet.

Újabb szigorítás, hogy ha valaki a fizetése alapján havi 80 ezer forintot tud törleszteni, akkor nem vállalhat nagyobb terhet. Sõt, ha eurós hitelt választ valaki, akkor 80 helyett havi 64 ezret, svájci frank alapú hitelnél pedig csak havi 48 ezret vállalhat.

A drasztikus szigorítások ellenére, a bankok szerint, nem csökken tovább a hitelkereslet.

„A hitelkereslet alakulása elsõsorban nem a kormányrendelet feltételeitõl függ, hanem attól, hogy a gazdasági válságból való kilábalás folyamata milyen gyors lesz” – mondta Müller János, a Bankszövetség vezetõ tanácsadója.

A Bankszövetségnél arra számítanak, hogy az év második felében beindul a gazdaság, több munkahely lesz és így az emberek hitelképessége is nõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!