2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Búcsú a sokkoló mobilinternet-számláktólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-01 18:38:23
Március 1-jén lép hatályba az az uniós rendelet, amelynek értelmében az EU-ban és három másik országban a mobilinternetet használó ügyfelek számára a szolgáltatóknak lehetõvé kell tenniük, hogy külföldön internetezve a roaming során megválaszthassanak felsõ határt, ...

amelynél magasabb számlaérték csak a fogyasztó külön kérésére lehetséges. A Nemzeti Hírközlési Hatóság korábbi közleménye szerint ezzel elejét lehet venni annak, hogy akár csak néhány napos külföldi tartózkodás idején szokványos internethasználat után öt-hatszámjegyû számla érkezzen.

Az elmúlt években sokan jártak úgy, hogy külföldön tartózkodva a megszokott módon használták mobilinternetjüket, majd a következõ havi számlában megdöbbentõ, több tízezres vagy százezres összeget láttak. Ennek oka a roaming, a barangolás, amelynek díja egyelõre sokkal magasabb, mint a saját országban jellemzõ tétel. A tavaly júliusi európai uniós rendelet értelmében kétféle korlát lesz márciustól: összegszerû vagy adatmennyiségi limit. A rendelet megállapított egy úgynevezett alapértelmezett felsõ határt a havi számlaértékben, 50 eurót (akkori árfolyamon 17 710 forintot).

A szolgáltatóknak fel kell kínálniuk a limit lehetõségét, akár összegben, akár adatmennyiségben, de utóbbi esetben sem lehet magasabb az alapértelmezett 50 eurónál. Július elsejétõl pedig minden elõfizetõ esetében alkalmazniuk kell az 50 eurós határ beállítását, aki nem választott más értéket. Amikor pedig az ügyfél barangoláskor eléri a limit 80 százalékát, akkor SMS-ben, e-mailben, vagy a képernyõn felugró ablakkal kell tájékoztatni errõl.

Azt is elõírják a mobilcégeknek, hogy amikor az elõfizetõ túllépi a korlátot, szintén üzenetben kell õt tájékoztatni arról, hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, és mennyibe kerül a limiten felüli internetezés. Ha az ügyfél nem reagál, akkor a barangolásos internetet azonnal meg kell szüntetni.

A rendelet az Európai Unió tagállamain kívül kiterjed Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre, ezért a más országba utazóknak külön kell tájékozódniuk a tarifákról. Erre a www.tantusz.nhh.hu portálon és a szolgáltatóknál van mód.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!